Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktig fasthet

Regjeringen vil ikke føre en ny asylpolitikk. Hva skal den med en ny lov?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjarne Håkon Hanssen føler seg misforstått og uthengt. Stadig blir han beskyldt for å være for streng i asylpolitikken. Blant sine egne har han fått økenavnet arbeids- og ekskluderingsminister.Men hva er galt med det? undrer Hanssen. Hvor har de det fra at en rødgrønn regjering skal føre en mer human asylpolitikk? Alt de lovet oppe på Soria Moria var en human asylpolitikk, i tråd med internasjonale konvensjoner og FNs anbefalinger. Hvis noen fikk inntrykk av at det betydde en ny og mer liberal politikk, er det fullstendig misforstått. Hovedtrekkene i innvandringspolitikken ligger fast, sier Hanssen.Vanligvis er det utenriksministeren som beroliger folket og omverdenen med at politikken ligger fast, uavhengig av regjeringsskifter. Nå har denne tverrpolitiske enigheten også sneket seg inn i asylpolitikken, i den grad at Hanssen skamroses av sin forgjenger Erna Solberg. Noen vil innvende at slik har det faktisk vært siden Norge innførte innvandringsstopp på 1970-tallet, men den politiske debatten har rast siden, ikke minst takket være Frp og i de seinere åra Erna Solbergs nye restriktive linje. Innvandring har vært et stridsspørsmål som splitter både partier og velgere; det har bidratt til å gjøre Frp til landets største parti i meningsmålingene, men også stengt partiet ute fra regjeringskontorene. Det er knapt et politisk tema som er mer betent, vanskelig og skriker på lederskap.

Det lederskapet betakker Hanssen seg for. Nå er innvandring i stedet opphevet til en av de uangripelige grunnpilarene i norsk politikk, hvor hovedtrekkene til enhver tid må ligge fast. Som med utenrikspolitikken skyldes det til dels at Norge er et lite land i verden, som nylig avdøde Lars Korvald observerte. Det er vanskelig, nær umulig, å føre en vesentlig annerledes asylpolitikk enn nabolandene. Men det kan også være politisk ønskelig å fjerne innvandrerkortet ved å legge seg på en linje det er bred politisk enighet om, og som i praksis ikke skiller seg radikalt fra Frp. Erna Solberg sto ikke mye tilbake for Frp, og nå har Hanssen fulgt i hennes fotspor. Frp\'s retorikk har de ennå ikke utfordret, men retorikken følger gjerne politikken. Den må forsvares med ord og argumenter.Bjarne Håkon Hanssen ba om fredningstid da han tiltrådte som arbeids- og inkluderingsminister. Han var blank når det gjaldt sitt ene fagområde og måtte lese seg opp før han ville uttale seg om innvandrings- og flyktningpolitikk.

Etter ni måneder går han fortsatt svanger med politikken som skal ende i en ny utlendingslov, men det er like uklart hva de rødgrønne vil med en ny lov, annet enn å rydde opp i jungelen av forskrifter. Løftet om en human asylpolitikk og en ny utlendingslov ble naturligvis oppfattet som løfte om en kursendring. Hvis ikke burde de rødgrønne ha sagt i valgkampen, som Hanssen synes å si nå, at vi synes Jern-Erna driver en glimrende asylpolitikk og vil bare småjustere litt her og der, ellers ligger alt fast. Hanssen høres snart ut som om han har gått på voksenopplæring hos de samme byråkratene som tok Kristin Halvorsen i skole. Han kan likevel ikke oppheve tyngdeloven. Sorry.

FNs høykommissær for flyktninger har lenge kritisert Norge for å gi for få personer asylstatus. Flyktningregnskapet, en årlig rapport fra Flyktninghjelpen, viser at det er med all rett. Norsk asylpolitikk ble i praksis strammet kraftig inn under den forrige regjeringen. Mellom 2003 og 2004 ble antallet asylsøkere halvert. Det skyldes «asylpakken», som ga Jern-Erna tilnavnet sitt, og som blant annet medførte raskere ekspedering av såkalte «grunnløse asylsøkere». Trenden har fortsatt. Alle sakene som ble behandlet etter denne prosedyren i fjor fikk avslag. Norge har nå en større prosentvis nedgang i antall asylsøkere enn Danmark og langt større enn tilfellet i resten av Europa.Samtidig sitter flere hundre barn på asylmottak i årevis og venter på å få saken sin behandlet. Er det denne politikken det haster med å få inkorporert i en ny lov?

Innvandringspolitikken ligger ikke fast. Den flyter bare videre.