Flyktning-kaos i vente i flere land

Den store flyktningestrømmen ut av Kosovo er i ferd med å skape kaos i nabolandene Albania, Makedonia og Montenegro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mellom 60 000 og 70 000 kosovoalbanere skal de siste dagene ha kommet over grensa bare til Albania, og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier at flere er på vei.

Den danske vise-høykommissæren Søren Jessen-Petersen sier at flere hjelpeorganisasjoner nå arbeider på spreng for å skaffe innkvartering, mat og sanitæranlegg til de mange flyktningene.

- Situasjonen er svært dramatisk, fordi flyktningene nå kommer raskere enn vi er i stand til å hjelpe dem. Meldingene går ut på at serberne tømmer landsbyer i Kosovo og sender dem over grensa. Det betyr at vi også kan vente en økende flyktningestrøm inn i Makedonia, sier Jessen-Petersen til nyhetsbyrået Ritzau.

Tirsdag formiddag skulle UNHCR ha møte med giverland og hjelpeorganisasjoner for å planlegge og samordne hjelpearbeidet.

- Vi har matforsyninger klare til 20 000 flyktninger i 30 dager. Med mer enn 60 000 flyktninger bare i Albania, er det lett å regne ut at det blir et kappløp med tiden for å skaffe mat til alle, sier Jessen-Petersen.

Han mener at flyktningenes rapporter fra Kosovo om etnisk rensning er så konsekvente og sammenfallende at det ikke er grunn til å tvile på at de er sanne.

(NTB-RB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer