Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktningbarna leser fra kommentarfelt: - Få ut pakket

Kampanjevideo skaper sterke reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Røde Kors' video med flyktningbarn som leser høyt fra kommentarfelt har fått mye oppmerksomhet det siste døgnet.

Den viser syriske barna som er i ferd med å lære norsk lese sterke meldinger som «Håper hele bunten reiser hjem igjen» og «Få ut pakket».

• Se videoen øverst i saken.

På et halvt døgn er videoen sett over en halv million ganger på Røde Kors' Facebook-side, og fått over 9000 delinger.

Skaper reaksjoner Flere i videoens kommentarfeltet på Facebook reagerer på at hjelpeorganisasjonen får barn og unge til å lese kommentarene.

«Jeg vet ikke hva jeg syns om denne videoen. Dere ber barn, unge og voksne folk om å lese kommentarer som er rasistiske og diskriminerende. Hvorfor i alle dager gjør dere det?», skriver én.

Blant kommentarene barna leser opp finner man:

«Muslimer har aldri vært noen berikelse for noen land.»

 «Det er tragisk å være vitne til at Norge fylles opp av kriminelle fremmedkulturelle individer.»

Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, sier til Dagbladet at alle barna og foreldrene har blitt grundig informert om hva kampanjen handler om.

- Vi har jobbet tett opp mot barna og foreldrene. Under opptaket var foreldre, lærere og tolk tilstede. De har fått oversatt teksten som barna leser opp.

Røde Kors forsikrer om at de som er involvert i denne filmen har ønsket det selv og deltatt frivillig.

Far positiv til filmen Patris Salimi er et av barna som er er med i kampanjen. Pappa Parviz forteller til Dagbladet at sønnen likte å være med i videoen, men at noen av setningen ikke var spesielt koselig å lese.

De ønsket å være med for å gjøre folk oppmerksomme på de ufine kommentarene som rammer voksne, og ikke minst uskyldige barn.

- Det er veldig trist. Vi lever i 2016, fordommer oghat løser ingenting. Man må få til en dialog mellom etniske nordmenn og innvandrere, ikke bare skrive slikt på sosiale medier, skriver Parviz i en sms til Dagbladet.

Han forteller også at tilbakemeldingene har vært positive, etter at de valgte å være med.

- Videoen blir beskrevet som en «utrolig flott og tankevekkende film», for å siteere én. Det norske folk blir oppfatet som fredelige. Vi må ikke la noen hatfulle kommentarer representere hva majoriteten i Norge mener om innvandrere. Vi håper kampanjen kan bidra til å få en slutt på dette, avslutter han i meldingen til Dagbladet.

Kritiserer Røde Kors I kommenterfeltet reager folk også på det de mener er manipulering fra Røde Kors sin side:

«Her ønsker ikke Røde Kors å grave etter sannheten, men heller være med på å manipulere det norske folk med venstreradikal propaganda.»

«Hvorfor pakker dere sammen genuint grums med kurante urasistiske bekymringer!?? Det at det kommer mange kriminelle i denne flyktningbølgen, som var alt noen av kommentarene påpekte, er et unektelig faktum som er helt innafor å påpeke, og som må snakkes om.»

«Lavmål av Røde Kors. Eg vil gjerne ha svar på kva fiendtleg språk er. Men med Jan Egeland i spissen, den løgnaren han er, så er dette forventa lavmål.»

Selv ønsket Røde Kors å skape debatt.

- Vi forventet at folk skulle ha meninger, og de aller fleste kommentarene er positive, svarer Havnelid.

Ønsker større engasjement I filmen henter Røde Kors frem reelle kommentarer fra nettet som også er representative for holdninger mange flyktninger blir møtt med i hverdagen.

- Halvparten av flyktiningene som kommer til landet er barn og kvinner. Det er viktig for oss å synliggjøre at også disse blir utsatt for rasisme og diskriminering.

«Grensene for hva som er akseptabelt å si blir stadig flyttet og kommentarfelt på sosiale medier flommes over av ufine og ofte feilaktige påstander. (...) Det er nå viktig å vise flyktningene at selv om disse holdningene er synlige, er de ikke representative for nordmenn flest», skriver Røde Kors på sin hjemmeside.

Havnelid sier at målet med videoen er å øke hverdagsintegreringen ved å prøve og få med seg den store massen.

- Den som tier samtykker. Med denne videoen håper vi å nå den store gruppen mellom ytterpunktene, og få dem til å bidra til at flyktningene føler seg velkomne.

Hele Norges coronakart