Sendt på høring først etter invasjonen:

Flyktningene får ID-kort tidligst i 2023

Først en uke etter den russiske invasjonen av Ukraina, la myndighetene ut Forskrift om ID-kort for utenlandske statsborgere på høring. ID-kortet er tidligst klart i 2023.

UTEN SIKKER ID: Nasjonalt ankomstsenter i Råde, er for mange ukrainske flyktninger deres første møte med Norge. Her blir de registrert og får såkalt d-nummer av skatteetaten. Men en ID sikker nok til å få bankID - får de ikke. Foto: Privat
UTEN SIKKER ID: Nasjonalt ankomstsenter i Råde, er for mange ukrainske flyktninger deres første møte med Norge. Her blir de registrert og får såkalt d-nummer av skatteetaten. Men en ID sikker nok til å få bankID - får de ikke. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes ennå ingen løsning som kan sikre de ukrainske flyktningene bank-ID. Dermed har de ingen nettilgang til offentlige tjenester som helse, Nav og skatt.

I påvente av skikkelige ID-kort er det nå satt i gang et arbeid med en midlertidig løsning for bank-ID for ukrainerne i Norge. Dette skal koste nye 26 millioner å få på plass.

Mange utsettelser

Prosjektet med nye ID-kort og pass startet i 2007 og skulle opprinnelig koste 14 millioner kroner. Ifølge Aftenposten var utgiftene i 2018 i ferd med å passere 600 millioner, og først i 2020 kom ID-kortene. Problemet var at disse bare gjaldt norsk statsborgere.

Kontrolletatene har lenge etterlyst skikkelige ID-kort, med biometriske data (fingeravtrykk/ansiktsgjenkjenning), også for utlendinger i Norge. Mye fordi tusenvis av falske identiteter har vært benyttet i det svarte arbeidsmarkedet, som redskap for omfattende skatteunndragelser.

For mange asylsøkere har mangel på sikker nasjonal ID også bydd på store problemer. En del har ikke kunnet få bankkort. På grunn av strenge krav til identifisering i bankene, har elektronisk bank-ID vært enda vanskeligere å få. Dermed har mange utenlandske statsborgere som bor i Norge, ikke kunnet logge seg inn på offentlige tjenester.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer