Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flyktningene må få bedre informasjon om norske verdier

- Masseovergrepene i Köln og Stockholm uttrykk for at mange har et annet kvinnesyn, sier Sylvi Listhaug.

KVINNESYN: Mange som kommer til Norge nå, har et annet kvinnesyn enn vi. De må få tydelig informasjon om norske verdier, lover og regler, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Scanpix
KVINNESYN: Mange som kommer til Norge nå, har et annet kvinnesyn enn vi. De må få tydelig informasjon om norske verdier, lover og regler, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massovergrepene mot kvinner i Köln og i Stockholm ble tema da Stortinget i formiddag behandlet nye forslag til integrering. Ap-leder Jonas Gahr Støre, som startet debatten, sa at slike overgrep må møtes med umiddelbar fasthet.

Både i Köln og Stockholm skal politiet ha forsøkt å fortie at angrepene hadde funnet sted i en misforstått frykt for at åpenhet kunne skape reaksjoner. Resultatet er det stikk motsatt. vinner i Norge og resten av Europa skal leve frie liv, uten frykt. Alt annet er å regne som nederlag for vårt levesett.

Derfor må overgrep som dem kvinner i Stockholm og Köln ble utsatt for, møtes med umiddelbar fasthet- og ikke med fortielse og ettergivenhet, sa Støre.

Stortingsdebatten var Sylvi Listhaugs første som integerings- og innvandringsminister. Til Dagbladet sier hun at det som har skjedd, er helt forferdelig.

 Få beskjed om norske lover og regler - Det er uttrykk for at noen som kommer til Europa, har et annet kvinnesyn. Vi er nødt til å sørge for at de blir kjent med de lover og regler som gjelder i Norge, og hvordan vårt samfunn fungerer.

- Hvordan skal det skje?

- Det gjøres i dag. Asylsøkerne får informasjon om den type spørsmål på mottakene. Så må vi gå gjennom om den type informasjon er god nok, eller om vi må gjøre mer. Jeg tror de får mye god informasjon, men vi må se om det er andre ting om norske verdier som må være med i en slik informasjonspakke, sier Listhaug.

Hun tror så omfattende overgrep mot kvinner som skjedde i Köln nyttårsaften og som har skjedd tidligere i Stockholm, ikke ville skjedd i Norge.

- Norge er kommet lenger - Nei, jeg tror ikke noe lignende ville skjedd i Norge. Her er debatten kommet mye lenger. Vi har så langt blitt forskånet for denne typen hendelser, men vi ser at det er utfordringer. Det er overrepresentasjon av utlendinger på voldtektsstatistikkene, det kan vi ikke stikke under en stol, sier Listhaug.

Støre forklarer hvorfor det var viktig å ta opp hendelsene i Köln og i Stockholm i integreringsdebatten:
-
- Jeg tok det opp fordi det er et veldig viktig punkt i forliket og i Aps integreringspolitikk at integrering skjer på en felles plattform av demokrati, rettsstat, menneskerettigheter, likestilling og likeverd. Disse verdiene er ikke noe du kan plukke vekk, de utgjør en grunnplanke.

Må slås ned på - Det er viktig å avklare dette ved inngangen. Du kan ikke komme hit å si at du kommer fra annen religion, og vil ha en egen domstol, eller å si at du kommer fra en annen kultur, og derfor behandler kvinner på enn annen nåte.
Nei, i Norge må du godta bunnplanken. På det grunnlaget er mangfoldet velkomment, sier Støre.

IKKE FORTIES: Massive overgrep mot kvinner, som i Köln og Stockholm, må ikke forties, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i integreringsdebatten i Stortinget i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE FORTIES: Massive overgrep mot kvinner, som i Köln og Stockholm, må ikke forties, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i integreringsdebatten i Stortinget i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han sier at det som skjedde i Köln og Stockholm var grove brudd på lov, likeverd og menneskeverd, som det må slås hardt ned på.

- Når vi får nyss om at dette er forsøkt dysset ned for å ikke skape konflikt, er det desto viktigere er det å ta til til orde mot det. For dette er misforstått integrering.

Av hensyn til menneskene som kommer hit fra krig og konflikt må vi gjøre broene til det norske samfunnet opplyste og tilgjengelige. Derfor var det viktig for meg å si dette. For vi er ikke vaksinert mot at noe slikt kan hende også hos oss, på samme måte som vi har sett at noen villfarne mennesker hos oss setter asylmottak i brann.Når vi får nyss om at dette er forsøkt dysset ned for å ikke skape konflikt, så kan man forstå det, men desto viktigere er det å ta til til orde mot det. For dette er misforstått integrering.

Av hensyn til menneskene som kommer hit fra krig og elendighet må vi gjøre broene til det norske samfunnet opplyste og tilgjengelige. Derfor var det viktig for meg å si dette. For vi er ikke vaksinert mot at noe slikt kan hende også hos oss, på samme måte som at noen villfarne mennesker hos oss setter asylmottak i brann.

Advarer mot fryktbasert klappjakt - Men jeg vil advare mot at man nå får en fryktbasert klappjakt på single menn fra muslimske land. Det ligger litt under i tonen i debatten at dette kommer til å gå galt. Det store flertallet oppfører seg skikkelig og vil delta. Også av hensyn til dem er det viktig av vi er tydelige, sier Støre.

Han mener åpenhet, også om voldshendelser, er viktig i et demokrati.

- Å forsøke å holde nede alvorlige hendelser som har samfunnsbetydning, det svekker muligheten til bli kvitt slike ting. Jeg vil ikke at utfordringen med integrering skal bli kapret av de som vil spre frykt. Derfor må vi være tydelige på at slike ting kan skje, men at vi må motvirke det, sier Støre.

- Ikke legge lokk på Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik roste Støre for å ta opp saken.

- Ingen er tjent med å legge lokk på slike hendelser. Integrering må bygge på at de som kommer hit, må tilpasse seg våre lover og regler og grunnleggende verdier. Vi aksepterer ikke overgrep mot kvinner, sa Nesvik.

Også KrFs Hans Olav Syversen sa at det ikke gavner integreringen å feie slike alvorlige hendelser under teppet.

SV-representant Karin Andersen understreket at kjønnstrakassering er et generelt problem.

- Trakassering av kvinner og jenter er dessverre et problem også på andre arenaer. Patriarkalske verdier står kanskje sterker i noen innvandrermiljøer, men vi må ikke late som det bare er handlinger som innvandrere utfører, sa Andersen.

- Trist innstramming i familiegjenforening SV og Miljøpartiet de Grønne stemmer for storparten av de 64 punktene i forliket om integrering, men stemmer blant annet mot innstrammingene i familiegjenforeningsreglene.

- Hvordan skal integreringen skje dersom de som kommer, skal leve i konstant frykt for sine familier? Det svarte ikke Listhaug på. Hun er opptatt av familien, men det virker som det er bare hennes egen. At flertallet på Stortinget går inn å stramme inn retten til familiegjenforening er bare trist, sier Andersen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media