Flyktningene møtte døden

De gikk om bord i smuglerskipet «Pati» i Istanbul med håp om å starte det nye året med nye liv i Europa. Reisen endte i klippene utenfor byen Kemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks av flyktningene er funnet døde. 45 andre er savnet. De er trolig døde.

På grunn av stormen i området ble letingen etter de savnede avblåst i går, bare noen timer etter at lasteskipet «Pati» ble knust mot klippene. Letingen blir gjenopptatt tidligst på tirsdag.

- Det er lite håp om å finne dem i live, sier Can Karaca som leder det lokale redningsmannskapet til AP. Flesteparten av flyktningene var trolig lukket inne i skipets lasterom, uten mulighet til å komme seg ut da fartøyet havarerte.

36 reddet

36 mennesker ble i går reddet fra det frådende havet, blant dem kapteinen og seks av mannskapet på det Georgia-registrerte lasteskipet.

Tyrkisk politi har allerede innledet etterforskning for å finne ut hvem som sto bak menneskesmuglingen. Den greske kapteinen er innkalt til avhør.

Tyrkisk politi tror det var 83 mennesker om bord i skipet. 73 av dem var flyktninger fra Bangladesh, Pakistan, Marokko, India og Afghanistan. Tyrkisk politi mener de illegale flyktningene gikk om bord «Pati» i Istanbul. Håpet var å bli smuglet til Hellas for et nytt liv i Europa. Drømmen ble knust i klippene utenfor feriebyen Kemer på Tyrkias sørkyst.

I morgentimene i går førte mekanisk feil til at skipet kom i drift.

SOS-meldingene ble fanget opp, men den tyrkiske kystvakta klarte ikke å nå fram til skipet på grunn av stormen i området. Hjelpeløse måtte de se på at lasteskipet drev inn i klippene og brakk i to. Baugen, der mange av flyktningene skal ha oppholdt seg, sank i havet.

Dødens hav

Seks døde ble i går skylt i land langs kysten. 45 andre er erklært savnet, men redningsmannskapene levner dem ingen sjanse.

Tragedien første nyttårsdag er en gjentakelse fra nyttårsaften i fjor. Da druknet 59 mennesker i Adriaterhavet da de forsøkte å ta seg ulovlig inn i Italia. Den spinkle farkosten de reiste ifra Albania, veltet i dårlig vær.

Hele Middelhavet er blitt et dødens hav for fattige og forfulgte som ønsker å ta seg inn til Europa på ulovlig vis.

Bare i Gibraltarstredet mellom Marokko og Spania mistet over 200 mennesker livet i hasardiøse forsøkt på å ta seg over sjøen til Europa. Bare i fjor ble 10 000 mennesker tatt og fengslet av spansk politi etter å ha gjennomført den farlige reisen.

Fisket opp lik

Langs Italias østkyst måtte politi og kystvakt rykke ut flere ganger for å fiske opp lik av flyktninger. Gresk kystvakt måtte gjøre det samme.

Hvor mange som hvert år mister livet under den illegale transporten, er uvisst.

Kastet over bord

Istanbul i Tyrkia regnes som et senter for organiserte menneskesmuglere.

Hit reiser mennesker fra Asia, Afrika og Midtøsten for å kjøpe menneskesmuglernes vare - transport til Europa skjult i lasteskip, trailere eller biler.

Skipene tar flyktningene til øde kyststrekninger, hvor de blir satt i land med små båter eller må svømme det siste stykket.

Enkelte ganger har mannskapet om bord på smuglerskipene kastet flyktninger over bord etter å ha blitt oppdaget av kystvaktskip.

<B>KNUST:</B>Tyrkisk politi tror 73 flyktninger var med på den illegale ferden fra Tyrkia til Europa. Tidlig i går morges kom skipet i drift og ble knust mot klippene. Baugen, der mange av flyktningenevar stuet sammen, sank.