Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktningene startet egen ryddegruppe. I går ryddet de hele stranda

- Jeg elsker å være med på dette.

 FRIVILLIG: Flyktningne ved Hero mottak i Førde har tatt initativ til å starte en ryddegruppe som skal holde byen fin og ren. Foto: Riyaz Mohamed
FRIVILLIG: Flyktningne ved Hero mottak i Førde har tatt initativ til å starte en ryddegruppe som skal holde byen fin og ren. Foto: Riyaz Mohamed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens flere av flyktningene på Førde mottakssenter venter på svar om de får permanent opphold i Norge, har noen av dem benyttet seg av ventetida til å gi noe tilbake til lokalsamfunnet.

De siste to månedene har de nemlig jobbet frivillig med å rydde og gjøre det fint i Førde sentrum, og i går brukte 15 av dem lørdagen på å rydde stranda i Erdalen ved Førde, skriver NRK.

Det var lokalavisa Firda som først omtalte saken.

- Jeg elsker å være med på dette. Dessuten vil vi vise at vi ønsker å gjære noe for samfunnet. Gjøre det bedre på en måte, sier Muhammad Abdulghani (20) fra Syria til NRK.

Han kom som flyktning fra Syria for seks måneder siden, og venter fortsatt på at oppholdstillatelsen skal komme på plass. For Muhammad har det frivillige arbeidet også vært en måte å bli kjent med nordmenn.

- Jeg har fått nye venner og blitt kjent med mange jeg ellers ikke ville blitt kjent med, sier 20-åringen.

- Integrering går begge veier Det er Hero mottak som sammen med flyktningene har tatt initiativ til å rydde i vestlandskommunen.

- Vi har fokus på integrering og samarbeid med lokalsamfunnet. Det er viktig for flyktningene å bli kjent med flest mulig folk i lokalsamfunnet, og at førdingene blir kjent dem. Integrering går begge veier, sier Riyaz Mohamed, nestleder på Førde mottakssenter, til Dagbladet.

Han forteller at det var beboerne selv som tok initiativet til å starte ryddinga. Gjengen, som foreløpig er på 15 personer, jobber frivillig to ganger i uka, to-tre timer hver gang.

- De er veldig fornøyde og har fått mange gode tilbakemeldinger. De har også fått kontakt med nordmenn, og det tror jeg har vært det viktigste for dem. Nå er det enda flere på mottaket som ønsker å bli en del av ryddegruppa, forteller Mohamed.

- Setter pris på arbeidet Leder for frivilligsentralen i Førde, Kari Valle, setter stor pris på engasjementet til flyktningene. Hun startet derfor et samarbeid mellom Førde kommune, Teknisk etat og flyktningene som ønsket å jobbe frivillig.

- Det var kjekt at så mange på mottaket hadde lyst til å være frivillige og drive med ryddearbeid. De får et klapp på skuldra og har bare positive opplevelser, sier Valle til Dagbladet.

I forbindelse med den store strandryddedagen som var i går, tok fylkessekretæren i Naturnvernforbundet, Marit Bendz, kontakt med ryddegruppa på mottaket og spurte og om de hadde lyst til å hjelpe til.

- Vårt initiativ var en enkel og grei måte å vise støtte til asylsøkerne. Vi setter stor pris på flyktningene som gjør dette, sier hun.

RYDDEGJENG: Dette er flyktningene som har bestemt seg for å rydde den nye byen sin fri for søppel. Foto: Riyaz Mohamed
RYDDEGJENG: Dette er flyktningene som har bestemt seg for å rydde den nye byen sin fri for søppel. Foto: Riyaz Mohamed Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!