Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktningene vil til Norge

FORNEBU (Dagbladet): 40 asylsøkere fra det tidligere Jugoslavia landet på Fornebu i går, og fremmedpolitiet venter at det kommer flere i dag og i morgen. Torsdag kom det 70 asylsøkere fra Øst-Slavonia til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Vi kommer hit fordi vi vet at Norge er et humant land som vil ta godt i mot oss. Hjemme blir vi drevet på flukt av kroatene, forteller en 28 år gammel kroatisk serber til Dagbladet.

Sammen med sine to barn på henholdsvis tre og halvt år, og fire måneder kom han til Fornebu ved 18-tida i går kveld.

Han vil være anonym - fordi foreldre og andre slektninger er igjen i Øst-Slavonia.

-Det kan bli utsatt for overgrep, hvis jeg står fram, sier han.

I alt var det 25 asylsøkere fra Øst-Slavonia ombord på Lufthansa-maskinen fra Frankfurt. De 25 dro i går morges fra Beograd i Serbia.

-Vi er nødt til å flykte for å redde våre liv. Jeg kommer fra Tenge, og der blir vi forfulgt av kroatene. Folk blir hentet av kroatisk politi, og vi vet ikke hvor de blir av.

-Er dere blitt utsatt for vold og forfølgelse fra kroatenes side?

-Ja, vi blir banket opp, svarer 28-åringen.

-Jeg fikk juling kvelden før jeg reiste hit, legger en kamerat av 28-åringen til.

Det var seks mindreårige barn med flyet fra Frankfurt, men ingen reiste alene. De øvrige asylsøkerne var i alderen 20 - 40 år.

Flere ventet

-Vi venter ytterligere asylsøkere i dag og i morgen, men vi vet ikke hvor mange som kommer, opplyser vaktleder Øivind Johansen ved Fornebu politistasjon til Dagbladet.

I følge politiet kom det ti kosovoalbanske asylsøkere tidligere på dagen i går, og det kom ytterligere fem kroatiske serbere med flyet fra München i går kveld.

Etter å ha blitt registrert og avhørt av politiet på Fornebu, ble alle fraktet til Utlendingdirektoratets asylmottak på Tanum i Bærum.

Låner

Det var i midten av januar at Øst-Slavonia formelt ble innlemmet i Kroatia, og siden har det strømmet kroatiske serbere til Norge. I det gamle Jugoslavia var området endel av den kroatiske delrepublikken - men området ble okkupert av serberne i 1991-92, og drev kroatene på flukt. Thorvald Stoltenberg fikk utarbeidet en fredsplan for området, men Øst-Slavonia skulle ligge under kroatisk kontroll. Meningen var at serbere og kroatere skulle kunne leve i fredelig sameksistens.

-Det nytter ikke. Vi blir forfulgt. Før jul bodde det 8500 personer i Tenge, men nå har alle de unge måttet flykte fra byen. Det bor bare 1500 eldre mennesker igjen der, sier den 28 år gamle asylsøkeren.

-Hvordan skaffer dere penger til flybillettene?

-Noen har penger selv, men jeg klarte å få lånt penger til billetter for barna og meg selv. En flybillett koster 940 DM ( ca. 3900 kroner). Det var flere som skulle blitt med flyet i dag, men som ikke hadde klart å skaffe seg penger, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!