Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktninger ble kvalt i lasterommet. Nå er fire menn dømt til livstid

Saken om flyktningene som ble funnet døde i en forlatt kjølebil rystet Europa. Nå er gjerningsmennene dømt til livstid i fengsel.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 29.08.2015 DØDE I LASTEBILEN: 71 døde flykninger ble funnet i en lastebil i Østerrike torsdag. Nå framstilles fire varetekt, siktet for menneskesmugling i vinnings hensikt. Video: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2018 ble fire menn funnet skyldige i drap under særdeles skjerpende omstendigheter, etter å ha organisert og gjennomført menneskesmuglingen som kostet 71 flyktninger livet.

Det ble gjort et grufullt funn på en rasteplass i Østerrike i 2015. 71 døde mennesker ble funnet i lasterommet i en kjølebil, alle flyktninger fra Syria, Irak og Afghanistan. De hadde blitt plukket opp nær grensen mellom Serbia og Ungarn to dager tidligere.

De fire som sto bak menneskesmuglingen ble dømt til 25 års fengsel i fjor, men påtalemyndigheten anket dommen på stedet da aktor hadde lagt ned påstand om livsvarig fengsel.

LASTEBILEN: Østerrikske etterforskere avbildet mens de undersøkte lastebilen. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB scanpix
LASTEBILEN: Østerrikske etterforskere avbildet mens de undersøkte lastebilen. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Dømt til livstid

I dag ble de fire, tre bulgarere og en afghaner, dømt til livstid i fengsel i en rettssal i Ungarn. Ifølge Reuters sa dommeren, Erik Mezolaki, at tre av mennene ikke vil få mulighet til prøveløslatelse, mens den fjerde må sone minst 30 år i fengsel.

Mennene skal ha nektet å stoppe bilen for å åpne dørene og slippe frisk luft inn, til tross for at de i lasterommet skal ha tryglet om det.

Da passasjerene innså at de var i fare for å kveles, skal de ha slått på dørene, skreket og ropt for å få sjåførens oppmerksomheten, sa en dommer i en høring i retten i fjor.

- La dem dø

Under rettssaken i 2018 hevdet en av de antatte hovedmennene, afghaneren Samsoor Lahoo, at han ikke ønsket at noen skulle dø.

Påtalemyndigheten la imidlertid fram opptak fra avlyttede telefonsamtaler mellom 31-åringen og de som kjørte kjølebilen, der han ba dem om ikke å åpne dørene til lasterommet.

- La dem heller dø. Det er en ordre, sier Lahoo i en av samtalene.

- Dersom de dør, dump dem i en tysk skog, la han til.

Konfrontert med dette under rettssaken, hevdet Lahoo at det bare var snakk om «tankeløse uttalelser».

Flyktningkrisen

Tragedien skjedde midt under flyktningkrisen, da hundretusener av flyktninger og migranter reiste sjøveien fra Tyrkia til Hellas og tok seg oppover Balkan på vei nordover i Europa.

Ifølge tall fra FN kom vel en million mennesker i løpet av 2015 til Europa etter å ha flyktet fra forfølgelse, krig og fattigdom.

Ungarn har gjerder langs grensene mot Serbia og Kroatia for å stanse strømmen av flyktninger og migranter. Statsminister Viktor Orbán har ført en svært stram asylpolitikk, og Ungarn var blant de første landene som nektet flyktninger å komme inn i landet. I fjor sommer godkjente nasjonalsamlingen en lovordning som kriminaliserer organisasjoner som hjelper migranter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!