VENTER I TELT:
Kristean Diar og familien har reist via Russland for å komme til Norge. Tirsdag kom de til Storskog grensestasjon i Finnmark. Her er hans eldste datter inne i det midlertidige mottaket på grensen.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
VENTER I TELT: Kristean Diar og familien har reist via Russland for å komme til Norge. Tirsdag kom de til Storskog grensestasjon i Finnmark. Her er hans eldste datter inne i det midlertidige mottaket på grensen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Flyktninger i Finnmark må vente i telt

Har kommet 1200 flyktninger til Norge fra Russland hittil i år. I fjor kom det 20.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det kommer nå så mange asylsøkere over grensen fra Russland at de må innkvarteres i telt mens de venter på å bli registrert og sendt videre.

- Det kommer flere og flere. Det ser ikke ut som det vil roe seg den nærmeste tida, sier Stein Kristian Hansen, politioverbetjent i Østfinnmark politidistrikt, til NTB.

På Storskog grensestasjon utenfor Kirkenes anslår de at så mange som 5000 asylsøkere kan komme over grensa før utgangen av 2015. Hittil i år har det kommet 1200 migranter og asylsøkere til Norge fra Russland. I fjor kom det 20.

- Hvis det fortsetter som det har gjort den siste tida kan det fort komme 4000 til 5000 før året er omme, sier politioverbetjenten.

Tirsdag kom det 73 asylsøkere over grensa mellom Norge og Russland. Mandag passerte 111 asylsøkere grensa på Storskog, noe som er det største antallet som er registrert i løpet av én dag så langt.

Familie i Norge Politioverbetjenten forteller at mange av asylsøkerne sier de har familie eller kjente som allerede er i Norge.

Flyktningene må sykle de siste meterne over grensa fordi russiske regler sier at grensepasseringsstedet på russisk side er for kjøretøy, det er forbudt å gå, men sykkel defineres som kjøretøy.

SYKLER INN: 
Hittil i år har det kommet 1200 migranter og flyktninger til Storskog grensestasjon utenfor Kirkens. Russiske regler forbyr å passere grensa til fots. Man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy. Dermed hoper det seg opp med sykler på norsk side, sykler som ikke er tillatt å bruke i Norge fordi de ofte mangler brems foran.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SYKLER INN: Hittil i år har det kommet 1200 migranter og flyktninger til Storskog grensestasjon utenfor Kirkens. Russiske regler forbyr å passere grensa til fots. Man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy. Dermed hoper det seg opp med sykler på norsk side, sykler som ikke er tillatt å bruke i Norge fordi de ofte mangler brems foran. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Ifølge offisiell russisk statistikk, gjengitt i ukeavisen Dag og Tid fredag, har det kommet 7103 syrere til Russland i år. I samme periode har 7162 syrere forlatt Russland. To syrere skal ha fått asyl i Russland.

Gode relasjoner mellom Syria og Russland gjør at syrere får visum til Russland og mange av dem som kommer til Norge har oppholdt seg lenge i Russland, noe som kan tale imot at de får innvilget asyl i Norge.

- Vi synes å se en tendens til at de som kommer over Storskog har hatt opphold i andre land enn Syria over en viss periode, sa Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet til NRK i slutten av september.

Flere flyktninger Nordlys har snakket med forteller at de har jobbet lenge i Russland før de bestemte seg for å reise til Norge.

Billig og trygt Ruten, for gruppen som kommer direkte fra Syria, går fra Damaskus i Syria til Beirut i Libanon med drosje, så med fly fra Beirut til Moskva og derfra med fly eller tog fra Moskva til Murmansk. Fra Murmansk går turen videre til grensebyen Nikel, åtte kilometer fra grensa til Norge. Siste etappe går med drosje med sykkel i bagasjerommet.

Ifølge avisen The Moscow Times, koster hele reisen rundt 1600 dollar. Det er langt rimeligere og mindre farlig enn ruten via Tyrkia over Middelhavet.

Ifølge The New York Times opplyser 78 prosent av flyktningene over Storskog at de er fra Syria.

Hver femte asylsøker Leder for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne og UDI-direktør Frode Forfang møtte mandag kveld pressen på Storskog. Her varslet Forfang etableringen av et nytt transittmottak i Kirkenes, skriver Nordlys.

FÅR HJELP:
En mann triller ei lita jente over grensa fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene. På norsk side ble han møtt av norsk politi. 
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FÅR HJELP: En mann triller ei lita jente over grensa fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene. På norsk side ble han møtt av norsk politi. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Forfang gjorde det klart at UDI vil styrke mottakskapasiteten i Kirkenes. I dag er det Fjellhallen i Kirkenes sentrum som fungerer som transittmottak. Kapasiteten er bare 150 mennesker og det er ikke lenger tilstrekkelig.

- Vi ønsker å etablere et mottak tilsvarende Råde, som har 1000 plasser. Det arbeidet er i gang, og vi får bistand fra sivilforsvaret i den oppgaven, sier Forfang.

- Hver femte asylsøker som kommer til Norge, kommer nå over denne grensa. Det er ikke en oppgave som lokalsamfunnet kan ta alene, sa Forfang.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer