Flyktninger i Norge gråter for Burma

Paleh Nyunt (35) klarte ikke å holde tårene tilbake i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt to tusen mennesker, de aller fleste kledd i rødt, møtte i kveld opp ved Nobels fredssenter i Oslo for å vise sin støtte til demokratiforkjemperne som blir skutt på, mishandlet og fengslet i Burma.

- Jeg er så sint

Samtidig kom det meldinger fra internasjonale nyhetsbyråer om at dødstallet etter overgrepene i hovedstaden Rangoon denne uka trolig er mye høyere enn det som har blitt kjent så langt.


- Når jeg ser disse bildene på tv blir jeg veldig, veldig trist. Og sint, jeg er så sint, sier 35 år gamle Paleh Nyunt til Dagbladet.no og knytter nevene.

Paleh flyktet til Norge sammen med sine barn for 6 år siden etter at blant andre hennes far ble skutt og drept av juntaens håndtlangere. 35-åringen var en av mange burmesiske flyktninger som sto i fremste rekke under støttemarkeringen i Oslo.

- Vi vil ha demokrati!, ropte de, og holdt opp bilder av folkehelten Aung San Suu Kyi og de gruoppvekkende bildene av den japanske fotografen Kenji Nagai som ble skutt med fullt overlegg av burmesiske soldater i går.

Aktivistenes plakater bragte også budskap som «Bruk deres frihet til å beskytte vår», «stopp diktaturet» og «støtt munkene», en støtte som var synlig i et stort rødt folketeppe foran fredssenteret ved rådhuskaien.

- Norge må holde høy profil

RØRT: Paleh Nyunt (med rødt hodetørkle) flyktet selv fra Burma til Norge for seks år siden, og var sterkt berørt av dagens støttemarkering i Oslo, der 2-3 tusen mennesker hadde møtt fram. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
RØRT: Paleh Nyunt (med rødt hodetørkle) flyktet selv fra Burma til Norge for seks år siden, og var sterkt berørt av dagens støttemarkering i Oslo, der 2-3 tusen mennesker hadde møtt fram. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Støttemarkeringen ble kringkastet via Democratic Voice of Burma, den oslobaserte radiostasjonen som både sprer informasjon og bilder fra Rangoon samtidig som den prøver å nå demonstrantene i Burma med meldinger om verdenssamfunnets støtte.

Biskop Gunnar Stålsett, som mener munkene har vist verden at åndsmakt er sterke enn våpenmakt, gikk i kveld langt i å oppfordre den norske regjeringen til å gjøre mer for å hjelpe de burmesiske demokratene.

- Norge kan sette tydelige fotavtrykk for fred, og må bruke alle diplomatiske midler, sa han, for anledningen iført den røde biskop-kappen.

- Jeg forventer at Norge holder en høy profil, både nasjonalt, bilateralt og internasjonalt gjennom FN, utdyper biskopen.

Også Kjell Magne Bondevik holdt en kraftig appell, sammen med blant andre munken og flyktningen U Wunnu Thiri, eksilpolitikeren  U Bo Thaung og Ågot Valle (SV).


- Det eneste som kan gi stabilitet er en fredelig overgang til demokrati, hvis ikke kommer det en eksplosjon, og det er ingen tjent med, sier Kjell Magne Bondevik, som oppfordrer Kina til å slutte å holde en beskyttende hånd over militærjuntaen.

- Vi gir oss ikke før Aung San Suu Kyi er løslatt og Burma er et demokrati, ropte Bondevik fra talerstolen til rungende applaus.

Det ble holdt lignende demonstrasjoner i en rekke land i dag.

Flyktninger i Norge gråter for Burma
<B>- SENDES I BURMA:</B> - De får høre det norske folks støtte, sa Kjell Magne Bondevik, som ble intervjuet av radiostasjonen Democratic Voice of Burma direkte på telefon før han gikk på talerstolen.
<B>TAKK!</B> - Tusen takk, Norge!, ropte denne burmesiske flyktningen etter å ha sett det enorme oppmøtet på støttemarkeringen.
<B>KRAFTIG APELL:</B> Biskop Gunnar Stålsett mener den norske regjeringen må gjøre mer for å slå ring rundt demokratiforkjemperne i Burma.