UTE AV KONTROLL: Gresk politi tar i bruk brannslokkingsapparat for å roe gemyttene utenfor stadionet på Kos, der ca. 1500 flyktninger sto i kø for å få utstedt papirer. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB Scanpix
UTE AV KONTROLL: Gresk politi tar i bruk brannslokkingsapparat for å roe gemyttene utenfor stadionet på Kos, der ca. 1500 flyktninger sto i kø for å få utstedt papirer. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB ScanpixVis mer

Flyktninger i opptøyer på Kos. Borgermesteren advarer om at situasjonen kan bli blodig

7000 er kommet til øya, som har 30 000 innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det brøt ut voldelige opptøyer på den greske ferieøya Kos i dag. Politifolk slo flyktninger med batonger og sprayet dem med brannslokkingsapparat ved et fotballstadion på øya, skriver det franske nyhetsbyrået AFP.

- Vi risikerer at situasjonen blir blodig dersom den eskalerer ytterligere, advarer øyas borgermester Giorgos Kiritsis.

I gummibåter Anslagsvis 7000 flyktninger er ankommet ferieøya, som har en fastboende befolkning på 30 000. De fleste tar seg over havet fra Tyrkia i gummibåter, ifølge AP.

I ukevis har flyktningene - hovedsakelig syrere og afghanere, mange av dem barn - overnattet på Kos' strender og langs veiene.

Opptøyene oppsto idet flyktningene skulle overflyttes til stadionet for registrering. Ved en av inngangene ble det trengsel, og en kvinne besvimte i den sterke varmen.

BESVIMT: Heten ble for mye for denne kvinnen, som besvimte i køen utenfor stadionet. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB Scanpix
BESVIMT: Heten ble for mye for denne kvinnen, som besvimte i køen utenfor stadionet. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB Scanpix Vis mer

En ikke navngitt politikilde sier til AFP at trengselen oppsto fordi folk prøvde å ta seg fram til en politipost for å få utstedt dokumenter. Politiet skal selv ha ønsket å ta seg av papirarbeidet inne på stadionet.

Ber om hjelp Dagens opptøyer kommer midt oppe i en rekke andre hendelser som involverer flyktninger og gresk politi. I går ble en tjenestemann på Kos suspendert fordi han var filmet mens han slo og dyttet flyktninger som ventet i kø utenfor en politistasjon.

Hellas' allerede hardt prøvede statsminister Alexis Tsipras har bedt EU om hjelp til å hanskes med flyktningene som strømmer til landet; siden nyttår har 124 000 ankommet, ifølge FN. Dette er en mangedobling av antallet i samme periode i fjor.

Men FNs flyktningorganisasjon kritiserer Hellas i skarpe ordelag for behandlingen de gir flyktningene, og karakteriserer den som «skammelig». De sikter til at mange som ankommer øyene i Egeerhavet, må sove under åpen himmel, uten tilgang på dusj og toaletter.

I Aten sover hundrevis av flyktninger i byens parker. Det er derfor besluttet å omgjøre deler av ei containerhavn til midlertidig ly.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram