Flyktninger i opptøyer på Kos. Borgermesteren advarer om at situasjonen kan bli blodig

7000 er kommet til øya, som har 30 000 innbyggere.

UTE AV KONTROLL: Gresk politi tar i bruk brannslokkingsapparat for å roe gemyttene utenfor stadionet på Kos, der ca. 1500 flyktninger sto i kø for å få utstedt papirer. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB Scanpix
UTE AV KONTROLL: Gresk politi tar i bruk brannslokkingsapparat for å roe gemyttene utenfor stadionet på Kos, der ca. 1500 flyktninger sto i kø for å få utstedt papirer. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det brøt ut voldelige opptøyer på den greske ferieøya Kos i dag. Politifolk slo flyktninger med batonger og sprayet dem med brannslokkingsapparat ved et fotballstadion på øya, skriver det franske nyhetsbyrået AFP.

- Vi risikerer at situasjonen blir blodig dersom den eskalerer ytterligere, advarer øyas borgermester Giorgos Kiritsis.

I gummibåter Anslagsvis 7000 flyktninger er ankommet ferieøya, som har en fastboende befolkning på 30 000. De fleste tar seg over havet fra Tyrkia i gummibåter, ifølge AP.

I ukevis har flyktningene - hovedsakelig syrere og afghanere, mange av dem barn - overnattet på Kos' strender og langs veiene.

Opptøyene oppsto idet flyktningene skulle overflyttes til stadionet for registrering. Ved en av inngangene ble det trengsel, og en kvinne besvimte i den sterke varmen.

BESVIMT: Heten ble for mye for denne kvinnen, som besvimte i køen utenfor stadionet. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB Scanpix
BESVIMT: Heten ble for mye for denne kvinnen, som besvimte i køen utenfor stadionet. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB Scanpix Vis mer

En ikke navngitt politikilde sier til AFP at trengselen oppsto fordi folk prøvde å ta seg fram til en politipost for å få utstedt dokumenter. Politiet skal selv ha ønsket å ta seg av papirarbeidet inne på stadionet.

Ber om hjelp Dagens opptøyer kommer midt oppe i en rekke andre hendelser som involverer flyktninger og gresk politi. I går ble en tjenestemann på Kos suspendert fordi han var filmet mens han slo og dyttet flyktninger som ventet i kø utenfor en politistasjon.

Hellas' allerede hardt prøvede statsminister Alexis Tsipras har bedt EU om hjelp til å hanskes med flyktningene som strømmer til landet; siden nyttår har 124 000 ankommet, ifølge FN. Dette er en mangedobling av antallet i samme periode i fjor.

Men FNs flyktningorganisasjon kritiserer Hellas i skarpe ordelag for behandlingen de gir flyktningene, og karakteriserer den som «skammelig». De sikter til at mange som ankommer øyene i Egeerhavet, må sove under åpen himmel, uten tilgang på dusj og toaletter.

I Aten sover hundrevis av flyktninger i byens parker. Det er derfor besluttet å omgjøre deler av ei containerhavn til midlertidig ly.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram