EN AV MANGE: En syrisk mann ankommer Svinesund tidligere denne uka. De som kommer til landet, må registrere seg hos Politiets utlendingsenhet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EN AV MANGE: En syrisk mann ankommer Svinesund tidligere denne uka. De som kommer til landet, må registrere seg hos Politiets utlendingsenhet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Flyktninger i Oslo får plass på hotell

Flyktningene som har ankommet Politiets utlendingsenhet i Oslo, får plass på hotell natt til søndag, etter å ha sovet ute natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tilbudet om overnatting gjelder foreløpig ut neste uke, sier pressevakt Arild Blomkvist i Røde Kors til NTB.

Flyktningene får sove på Best Western på Tøyen, der UDI tidligere denne uken har opprettet akuttinnkvartering.

- Der er det mat og et sted å sove mens de venter på å registrere seg. I tillegg er det frivillige fra Røde Kors som bistår med hjelp. Hjelpekorpset er også til stede ved eventuelle helsebehov. Til sammen er det fem frivillige på hotellet, sier Blomkvist.

Kampen kirke overveide å holde dørene oppe for flyktningene som en kriseløsning for at dem skulle slippe å sove på parkeringsplassen natt til lørdag.

-  Løsningen som det er kommet fram til nå, er langt bedre enn vi selv kunne tilbudt, sier menighetsrådsleder Berge-Andreas Steinsvåg til NTB.

Hjelp strømmet til Frivillige strømmet til Tøyen med varme klær, te og soveposer i natt, da flyktningene ble møtt med stengte dører hos Politiets utlendingsenhet (PU), hvor alle nyankomne må registreres.

Enheten stengte klokka 23, så flyktningene måtte tilbringe natta på parkeringsplassen, skriver Aftenposten.

Da de første bildene ble spredd på sosiale medier, strømmet folk til for å hjelpe.

- Folk kom i biler og taxier fra flere steder i byen. De hadde med te, soveposer, varme klær. Flere tok også med seg flyktninger hjem, selv om vi oppfordrer folk til å bruke de systemene vi har. Dette er en veldig sårbar gruppe, som må behandles godt, sier Aina Grødal i gruppa Kampen-hjelpen.

At folk plukker opp flyktninger bekymrer menighetsrådslederen.

- Det kan gå begge veier. Flyktningene kan bli utrygge av å bli med noen hjem, mens på andre siden så tar man med seg fremmede hjem, sier han.

- Uakseptabelt Røde Kors reagerer sterkt på at flyktningene møtte stengte dører hos PU i natt.

- Det er helt uakseptabelt at flyktninger som kommer til Norge må sove på gaten gjennom kalde høstnetter, sier generalsekretær Åsne Havnelid.

Hjelpeorganisasjonen tok umiddelbart kontakt med ledelsen i PU da de ble varslet om dette.

- Vi er glade for at politiet umiddelbart endrer rutiner slik at alle flyktninger som kommer for å registrere seg ikke må sove på gaten, sier Havnelid.

Hun ber myndighetene finne gode langvarige løsninger som sikrer asylsøkere verdige forhold.

- Røde Kors har hatt en tett og god dialog med norske myndigheter om flyktningsituasjonen og tilbudt vår bistand. Derfor er det ekstra overraskende at myndighetene lar dette skje, sier generalsekretæren.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram