Flyktninger kommer ned fra fjellene

Hundrevis av sultne albanere kom ned fra fjellene i Kosovo i dag. De var uvitende om at NATO-soldater var gått inn i provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En canadisk NATO-enhet var på vei inn for å møte flyktningene. Samtidig samlet serbiske soldater sine panservogner og forberedte seg på å dra.

De sentrale delene av Kosovo var en ødemark av tomme landsbyer. Bare jugoslaviske hærenheter var å se rundt byen Srbica.

Men ute på landsbygda i nærheten begynte grupper av forkomne flyktninger å komme ut av skogen. Utbombete hus, radiomaster og bruer gren mot dem i landskapet som en påminnelse om NATOs 78 dager lange kampanje som skulle tvinge myndighetene i Beograd til å stanse sine angrep mot etniske albanere i Kosovo.

Redde

Flyktningene ble først redde ved synet av journalister, men brøt ut i jubel da de skjønte at NATO var gått inn i provinsen og at de befant seg i de fleste store byene i Kosovo.

- Takk Gud, Blair, Cook og Albright, sa Elhami Roukiqi, en av de forkomne flyktningene.

Sammen med 185 andre kosovoalbanere fra landsbyen Qirez ble han arrestert av serbisk politi den 30. april. Neste dag ble mennene fraktet med lastebiler til et smelteverk hvor de ble likvidert av 70-80 serbiske soldater.

Roukiqi fortalte at han ble truffet av to kuler, men han overlevde ved å late som om han var død.

Blandet

De utarmete flyktningene uttrykte stor glede over at krigen var over og at NATO hadde tatt over kontrollen i provinsen. Likevel var det enkelte som ikke klarte å glede seg.

- Selv om NATO er her, så er det for seint for meg. Jeg har mistet alt. Min far og mine brødre er døde. Livet mitt er over, sa den gråtende 17 år gamle jenta Valdeta Isufi.

(NTB)