Flyktninger redde for å vende hjem til Swat

Frykter nye Taliban-angrep i Swat-dalen.

VENDER HJEM:To søsken venter på å forlate en FN-leir 120 kilometer nordvest for Pakistans hovedstad Islamabad. Nå skal de hjem igjen til Swat-dalen etter at Taliban er drevet bort i en storstilt offensiv. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX
VENDER HJEM:To søsken venter på å forlate en FN-leir 120 kilometer nordvest for Pakistans hovedstad Islamabad. Nå skal de hjem igjen til Swat-dalen etter at Taliban er drevet bort i en storstilt offensiv. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De pakistanske flyktningene frykter nye Taliban-angrep i Swat-dalen. Likevel er det om å gjøre å komme seg hjem før monsunregnet.

Det er et vanskelig valg de pakistanske flyktningene står overfor: De kan returnere til Swat-dalen, der de frykter de kan havne i kryssild mellom pakistanske sikkerhetsstyrker og Taliban-opprørere. Eller de kan bli i teltleirene, som monsunregnet truer med å oversvømme.

- Jeg frykter at Taliban skal komme tilbake, for lederne deres er fremdeles i live, sier Saleh Shah (40), som er redd for å reise hjem.

Men de første flyktningene er likevel på vei tilbake til Swat-dalen i Pakistan.

- Det er viktig at ingen tvinges til å reise, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, som tirsdag besøkte Swabi-leiren i Peshawar, til NTB.

- Taliban kan returnere

Pakistanske myndigheter har oppfordret flyktningene til å vende hjem til Swat-dalen, på tross av at det fremdeles er enkelte trefninger i området. Tirsdag ble ni Taliban-opprørere drept i Swat-dalen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Rundt 2 millioner har flyktet fra krigsområdene, mange fikk husrom hos venner og slektninger, men rundt 300.000 har søkt ly i teltleirer.

- Vårt inntrykk er at selv om Taliban er presset tilbake, så oppholder de seg i fjellene nær Swat-dalen, og kan komme til å returnere, sier Brende.

Han møtte tirsdag familier som i løpet av de siste to årene gjentatte ganger har flyktet fra til sine hjem i Swat-dalen, returnert og deretter måttet flykte igjen.

- Vi er redd de internt fordrevne skal bli kasteballer, sier generalsekretæren.

62 familier forlot Swabi-leiren tirsdag, og satte kursen mot Swat. Men fremdeles er det mer enn 2.500 familier igjen i leiren.

Oversvømmelser

Røde Kors og Røde Halvmåne, som driver leiren, har ikke tro på at alle flyktningene kan være tilbake i Swat-dalen før monsunregnet setter inn.

PÅ VEI HJEM: Ei pakistansk jente bærer bagasje til en av bussene som skal bringe flyktningene tilbake til Swat-dalen. To millioner mennesker ble drevet på flukt som følge av kampene mellom regjeringsstyrker og Taliban. Nå vil myndighetene ha dem hjem igjen. Foto: REUTERS / Ali Imam / SCANPIX
PÅ VEI HJEM: Ei pakistansk jente bærer bagasje til en av bussene som skal bringe flyktningene tilbake til Swat-dalen. To millioner mennesker ble drevet på flukt som følge av kampene mellom regjeringsstyrker og Taliban. Nå vil myndighetene ha dem hjem igjen. Foto: REUTERS / Ali Imam / SCANPIX Vis mer

- Blir det mye regn, blir flyktningleirene oversvømt, og det er fare for Kolera-utbrudd, sier Brende.

Han forklarer at de sannsynligvis må flytte Swabi-leiren, for å unngå de verste oversvømmelsene.

- Uansett kommer forholdene i teltleirene til å bli vanskelige, noe som kan gjøre at flere ønsker å reise hjem, tror Røde Kors-sjefen.

Frustrasjon

Flyktningene har oppholdt seg i leirene siden april, da den pakistanske hæren begynte en offensiv for å presse Taliban-opprørere ut av Swat-dalen.

- Mange av dem er veldig utkjørt. Det er rundt 40 grader i leirene, og de internt fordrevne fra den forholdsvis svale Swat-dalen er ikke vant til varmen, forklarer Brende, etter å ha pratet med flyktningene tirsdag.

Frustrasjonen i leirene øker. Det er allerede kommet meldinger om at Taliban infiltrerer leirene for å verve misfornøyde ungdommer.

Men også i Swat-dalen venter en tøff hverdag. Vann- og sanitetssystemene er ute av drift, årets avlinger har råtnet på rot, og rundt 300 skoler er ødelagt i kampene mellom Taliban og pakistanske sikkerhetsstyrker.

Flyktningstrømmen forårsaket av kampene i Swat er den største verden har vært vitne til siden Rwanda i 1994, ifølge Røde Kors. Organisasjonen har bedt om 90 millioner dollar til hjelpearbeidet, men har bare mottatt rundt halvparten.

(NTB)