Flyktninger reiste tilbake - evakuert

Rundt 10 av dem som ble evakuert fra Afghanistan har tidligere fått opphold i Norge på humanitært grunnlag. Likevel har de reist tilbake til landet mot UDs klare reiseråd.

KAOTISK: Det var kaotiske tilstander rundt flyplassen i Kabul da vestlige land evakuerte Afghanistan i all hast. Dette bildet er fra 26. august og viser en amerikansk soldat ved et kontrollpunkt utenfor flyplassen. Blant dem Norge evakuerte var det også flyktninger som tidligere har fått opphold i Norge, men som oppholdt seg i Afghanistan. Foto: Det amerikanske forsvaret via Reuters / NTB
KAOTISK: Det var kaotiske tilstander rundt flyplassen i Kabul da vestlige land evakuerte Afghanistan i all hast. Dette bildet er fra 26. august og viser en amerikansk soldat ved et kontrollpunkt utenfor flyplassen. Blant dem Norge evakuerte var det også flyktninger som tidligere har fått opphold i Norge, men som oppholdt seg i Afghanistan. Foto: Det amerikanske forsvaret via Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

rNorge evakuerte Afghanistan i all hast da landet brøt sammen og Taliban tok over etter den vestlige tilbaketrekningen.

Ifølge tall fra UD 1. september hentet Norge 860 afghanere fra flyplassen i Kabul. 676 av disse har fått status som kvoteflyktninger. Flertallet av dem har hatt roller enten for Forsvaret eller ambassaden.

Så langt har det ikke vært kjent hvor mange av afghanerne som ble evakuert som tidligere har kommet til Norge som flyktninger.

NESTEN TOMT: TV2-journalist Fredrik Græsvik var blant de som ble evakuert fra Kabul i Afghanistan natt til fredag. Han synes det er synd at flyet nærmest var tomt. Video: Magnus Paus Vis mer

«Rundt 10»

Men i et svar på et skriftlig spørsmål fra Fremskrittspartiets Jon Helgheim, skriver justisminister Monica Mæland at man så langt har identifisert om lag 50 afghanske borgere blant de evakuerte som har eller har hatt oppholdstillatelse i Norge.

«Av disse har rundt 10 personer fått beskyttelse eller opphold på humanitært grunnlag. De fleste andre har fått opphold gjennom familiegjenforening», skriver Mæland.

De fleste andre av de 50 har fått opphold i Norge gjennom familiegjenforening.

- ALVORLIG: Jon Helgheim mener det vitner om grov utnyttelse av asylsystemet når personer har reist tilbake til Afghanistan etter å ha fått opphold på humanitært grunnlag i Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB
- ALVORLIG: Jon Helgheim mener det vitner om grov utnyttelse av asylsystemet når personer har reist tilbake til Afghanistan etter å ha fått opphold på humanitært grunnlag i Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Helgheim: - Grov utnyttelse

Utenriksdepartementet har siden 4. august advart på det sterkeste mot alle reiser til Afghanistan og oppfordret nordmenn til å forlate landet.

Fremskrittspartiets Jon Helgheim reagerer kraftig på at personer som har flyktet fra Afghanistan og fått opphold i Norge, reiser tilbake til landet - på tross av norske reiseråd.

- Dette viser at asylinstituttet grovt utnyttes og at vi sannsynligvis gir opphold til mange mennesker som ikke trenger det. Å reise på ferie eller andre typer reiser til et land man har fått beskyttelse fra, er det samme som å si tydelig fra at man ikke trengte beskyttelsen man fikk, sier Helgheim til Dagbladet.

- Spesielt alvorlig er det i en periode der situasjonen har forverret seg etter beskyttelse ble gitt og alle reiser var frarådet, fortsetter Helgheim som står på den utsatte andreplassen for Frp i Oslo.

VIL UT: Militære styrker forteller om desperate mødre som kaster fra seg babyene sine i håp om at de vil reddes fra Afghanistan. Vis mer

Kan få konsekvenser

Dagbladet har stilt spørsmål til justisminister Monica Mæland (H) om hun er enig med Helgheim i at det representerer en utnyttelse av asylsystemet når man reiser tilbake til landet man har flyktet fra - når situasjonen i landet har forverret seg.

Statssekretær Hilde Barstad (H) svarer følgende:

- Flyktninger som reiser tilbake til hjemlandet kan få tilbakekalt oppholdstillatelsene. Det er har vi en egen instruks på. Det er UDI og UNE som står for vurderingene, sier Barstad.

Mens Mæland i sitt svar skriver «rundt 10» om flyktninger som har reist tilbake til Afghanistan og så blitt evakuert, modererer Barstad tallet.

- Det er riktig at UDI har registrert at noen av de evakuerte tidligere har fått beskyttelse i Norge, men det er ikke så mange som 10. Jeg kjenner ikke de sakene det er snakk om, og har ikke noe grunnlag for å uttale meg om hvorvidt det her har skjedd noe i strid med forutsetningene for tidligere tillatelser, sier Barstad.

Jon Helgheim påpeker at Afghanistan er et ekstremt eksempel på det han mener er en utbredt praksis blant flyktninger til Norge.

- Det er veldig spesielt at flyktninger reiser tilbake til Afghanistan, der alle rapporter har vist at det blir farligere og farligere. Det må ha blitt farligere i Afghanistan enn da disse fikk opphold i Norge. Når dette skjer i Afghanistan må vi anta at dette er svært utbredt, sier Helgheim, som mener det strider «brutalt» mot hele grunnlaget for asylordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer