Flyktninger stormer den franske havna. Nå har ordføreren fått nok av britene

Truer med å stenge havna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort antall flyktninger har lenge vært en utfordring for havnebyen Calais nord i Frankrike. Nå krever ordføreren i byen at britene tar sin del av ansvaret. Hvis ikke vil hun vurdere å stenge hele fergeleiet.

Videoer filmet av en lastebilsjåfør i går viser tydelig den desperate situasjonen flyktningene befinner seg i. Mellom 85 og 100 personer klatret over fem meter høye gjerder, og stormet gjennom sikkerhetssperringer og inn på havneområdet, ifølge BBC.

Bryter seg inn i lastebiler Videoen viser også hvordan flyktningene forsøker å bryte seg inn i lastebiler som står i kø, for å snike seg inn i Storbritannia. Dermed måtte alle lastebilene sjekkes på nytt før de fikk kjøre om bord. Politiet og grensekontrollen bruker også store ressurser på hunder og teknisk utstyr for å hindre mennesker i å gjemme seg i lasten, skriver Channel 4.

Lastebilsjåfør Lee Croson beskriver Calais som en krigssone, ifølge TV-kanalen ITV.

Det anslås at rundt 1000 flyktninger oppholder seg i Calais. De fleste er fra krigsherjede afrikanske land, eller fra Afghanistan. Mange av dem ankommer Europa den farlige veien via Middelhavet.

Vil søke asyl Ifølge europeisk lov skal flyktninger søke asyl i det første europeiske landet de kommer til. Men Aftenposten har tidligere intervjuet noen av flyktningene i Calais, som forteller at de først planlegger å melde seg som asylsøkere når de kommer til Storbritannia.

Den vanskelige situasjonen fører også til et iskaldt forhold mellom franske og britiske myndigheter. Ordfører i byen, Natacha Bouchart, estimerer at flyktningene fører med seg kostnader for byen på mer enn 80 millioner kroner årlig.

Nå krever hun økonomisk bistand fra Storbritannia.

- Kan stenge havna - Jeg kan beslutte å stenge havna. Jeg har måter å utøve press på, sa hun til The Telegraph etter et møte med Frankrikes innenriksminister tirsdag.

Hun innrømmer selv at en blokade vil være ulovlig, men understreker at tida virkelig er inne for å tvinge fram skikkelig respons fra britene.

- De siste ti åra har det vært null respons fra den britiske regjeringen. Nå har vi en nødsituasjon, så det minste vi forventer er en bekreftelse på at de har mottatt beskjeden, at de vil komme og se med egne øyne og at de i det minste vil tilby kompensasjon, sa Bouchart.