Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktninger:

Flyktninger tvinges til prostitusjon i Hellas. Tyrkia har hemmelig plan om å frakte 3 000 nye til landet hver dag

Tyrkias president, Recep Erdogan, har mistet tilliten til EU.

PROSTITUERT: "Ali" kom til Hellas som flyktning. I en alder av 17 år må han livnære seg som prostituert på gata i den greske hovedstaden. Video: CNN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I skyggen av Atens kjerne finnes det flere tusen flyktninger som leter etter måter å tjene penger på. Flere tenåringer velger å selge sex til gamle menn. Prostitusjon er ikke noe nytt i Aten, men antall prostituerte har steget kraftig etter fjorårets flyktningstrøm.

Amerikanske CNN har vært i kontakt med en av tenåringene, en 17-åring fra Afghanistan. Han kom helt alene over Middelhavet og til Hellas, med seg hadde han bare 2500 kroner. Uten noen plass og bo havnet han i et miljø med narkotika og prostitusjon.

Aldri: 17-åringen har prostituert seg i fire uker nå, men han sier at samme hvor mye han gjør det, så blir det ikke bedre. Foto: CNN
Aldri: 17-åringen har prostituert seg i fire uker nå, men han sier at samme hvor mye han gjør det, så blir det ikke bedre. Foto: CNN Vis mer

- Jeg gjør ikke dette fordi jeg liker det. Hadde jeg skulle gjort noen jeg liker, ville jeg truffet en jente. Men ettersom jeg ikke har penger, har jeg heller ikke noe valg, sier han.

Tjener dårlig

Håpet er å kunne spare opp nok penger til å reise videre til Sentral-Europa, men det er ikke så lett når de tjener mellom 50 og 120 kroner for hver gang. 17-åringen har prostituert seg de siste tre-fire ukene og forklarer at det ikke blir lettere med tiden.

- Det er tøft for meg. Hvordan kan en person behandle en annen slik? De mennene er syke. Uansett hvor ofte jeg prostituerer meg, vil det aldri bli lettere, sier han til CNN.

Naboene rett over havet kan imidlertid gjøre en dårlig situasjon for Hellas, enda verre. Tidligere denne uken uttalte en som er ansatt i tyrkisk etterretningstjenesten at Tyrkia har en hemmelig plan om å frakte 3 000 flyktninger til landet hver eneste dag, melder aviser som The Independent og The Times.

En gresk analytiker hevder at tusenvis av joller og motorbåter har samlet seg langs den tyrkiske kysten nå som avtalen mellom Tyrkia og EU ser ut til å gå skeis.

Park: I en park utenfor kjernen av Aten selger unge flyktninger sex for å overleve. Foto: CNN.
Park: I en park utenfor kjernen av Aten selger unge flyktninger sex for å overleve. Foto: CNN. Vis mer

Statskuppet gjorde EU skeptisk

Konflikten oppsto på grunn av at EU nektet å ha samtaler med Tyrkia om deres medlemskap i unionen. Da truet den tyrkiske presidenten, Recep Erdogan, med å åpne grensene til EU for flyktningene, skriver The Independent.

Flere EU-ledere ble skeptiske til Tyrkia da de oppsto et forsøk på statskupp der i juli, og det så mørkt ut for samtalene om medlemskap. Det likte ikke presidenten særlig godt.

- Drar dere dette lenger, vil grensene åpnes. Verken jeg eller folket mitt påvirkes av disse tomme truslene, sa Erdogan.

Presidenten anslår at landet hans har tatt i mot 3 millioner flyktninger, det har kostet dem rundt 215 milliarder kroner. Noe som kan gjøre det forståelig at EU valgte å fortsette samtalene med Tyrkia, skriver Yeni Safak.

Lei: Nå virker det som om Trykias president, Recep Erdogan, har blitt lei og mistet tilliten til EU. Foto: NTB Scanpix.
Lei: Nå virker det som om Trykias president, Recep Erdogan, har blitt lei og mistet tilliten til EU. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Tyrkia har gitt opp avtalen

I en avtale som ble undertegnet i mars sto det at flyktninger som kom til Hellas eller Italia skulle sendes tilbake til Tyrkia mot at landet skulle få sende en annen flyktning til et av EU-landene.

I tillegg skulle de få penger til førstehjelp, rett til å reise visumfritt i Schengen-området og fortgang i samtalene om medlemskap. Men nå ser det ut til at Tyrkia har gitt opp håpet på at EU vil holde sin del av avtalen, og derfor frakter de flyktninger til Hellas.

Dermed oppstår det problemer for Hellas som verken har økonomi eller kapasitet til å ta imot flyktningene, noe som gjør at de bare strander der. Uten hjelp, uten tiltak og uten plass å bo.

Gresk politi uttalte at de ikke hadde fått inn noen meldinger om enslige mindreårige flyktninger som selger sex i de områdene CNN besøkte. Men de er klar over problemet og vil gjøre så godt de kan for å tak i det, skriver CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!