Flyktninger ved Rondane Høyfjellshotell demonstrerte

50 flyktninger var på vei mot Otta i 10 minusgrader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Omkring 50 flyktninger som bor på Rondane Høyfjellshotell demonstrerte i går mot det de mener er dårlige boforhold, melder Gudbrandsdølen Dagningen i dag.

- Demonstrantene sier at de føler isolert og dårlig ivaretatt. Og de demonstrerer mot dårlige boforhold, forteller Knut Storvik, Gudbrandsdølen Dagningens reporter på stedet, til Gudbrandsdølens Dagningen.

- Vet ikke så mye om fremtiden Ole Petter Christensen, daglig leder for Rondane Høyfjellshotell, sier han ikke vil kalle dagens hendelser for en demonstrasjon, selv om noen av demonstrantene hadde plakater med slagord.

- De er en gruppe mennesker som har gått og blitt frustrerte over at de ikke vet så mye om fremtiden. På en side kjeder de seg, og på en annen side er de irriterte. Og etter hva jeg har forstått har de hatt en konflikt med en av de ansatte i går, og det har ført til litt bryskhet, sier Christensen til Dagbladet. 

Christensen forteller at det var etter denne konflikten at folk begynte å gå, fordi de hadde tenkt seg til Otta. Han sier at mange ikke hadde de rette klærne for 10 minusgrader, og at han derfor ringte lensmannen, fordi flyktningene sannsynligvis ville bli kalde innen de var fremme i bygda. I tillegg fikk høyfjellshotellet en klage fra bedriften som skulle levere mat, da demonstrantene blokkerte veien og hindret fri ferdsel.

- Da de kom tilbake pratet lensmannen, noen andre og jeg med flyktningene, og det viste seg at de er mest frustrerte over at de ikke vet hvor lenge de skal bli værende på høyfjellshotellet, at de ikke har penger og at det ikke finnes noen billig transport ned til Otta.

Misfornøyde med maten Dette er frustrasjoner som bekreftes i Gudbrandsdølen Dagningens videoreportasje fra demonstrasjonen. 

- Managmentet på hotellet behandler oss som dyr. Hver dag lager de den samme maten, og vi liker ikke å få samme mat hver dag, sier en av demonstrantene til Gudbrandsdølen Dagningen.

I tillegg oppgir han at det å ikke ha noen egne penger er et problem, men også at hotellet ligger omkring en mil unna Otta sentrum og at det ikke finnes noen transportmuligheter i vinterhalvåret. Han oppgir også at det er et problem at det tar flere timer å kjøre til nærmeste sykehus, og at de som har syke barn reagerer på dette.

- Alle vil flytte fra dette hotellet, så snart som mulig, sier demonstranten litt senere i videoen.

På spørsmål om hvor de heller vil bo, sier han at de gjerne skulle bodd i byen. Christensen tror ikke at høyfjellshotellet er det beste akuttmottaket som finnes, men sier at de gjør det de kan for flyktningene.

- Vi er nok bedre enn en del av de andre akuttmottakene. Jeg tror for eksempel vi er bedre enn brakkemottakene, sier Christensen til Dagbladet.

Bare mennene deltok Rondane Høyfjellshotell er ikke bare et høyfjellshotell, men også et spa med hytter tilknyttet. Totalt har bedriften omkring 250 beboere, kvinner, menn og barn. Likevel var det bare mennene som deltok i demonstrasjonen, fordi det var for kaldt til at de andre beboerne kunne bli med.

Selv om demonstrantene har vinterklær, frøs de i de 10 minusgradene mens de demonstrerte. Demonstrasjonen var over i 12-tiden, da de ble stoppet av tre politibiler. Deretter ble de fraktet tilbake til mottaket.

- Demonstrantene understreker at de er glad for å komme til Norge, men hadde ikke forventet seg å bli plassert midt oppe i fjellheimen, forteller reporter Storvik til Gudbrandsdølen Dagningen.

Jo Øien fra Sel lensmannskontor forteller til Gudbrandsdølen Dagningen at det ikke var noen amper stemning da flyktningene skulle kjøres tilbake til mottaket. Det er første gang lensmannskontoret har kommet i kontakt med dem, og derfor er lensmannskontoret spente på hva som vil skje videre. Ifølge Øien kommer det så mange flyktninger at UDI ikke kan gjennomføre det de har lovet.

Benekter overskudd I oktober fortalte Gudbrandsdølen Dagningen at Rondane Høyfjellshotell ifølge gjennomsnittstallene fra UDI vil gå med omkring 12 millioner kroner i overskudd, etter to måneder som asylmottak. Dette ble da benektet av styrelederen i bedriften, Pål Kristian Berthling-Hansen.

- Men driften går nok tilnærmet i null i år, delvis på grunn av denne avtalen. Hotellet har gått med underskudd i fire år, men i år har vi hatt en økning i belegget med nesten 50 prosent. Det skyldes nok flere ting, blant annet at vi har pusset opp kjøkken, rom og restaurantområdet for ti millioner kroner, sa Berthling-Hansen til Gudbrandsdølen Dagningen.

Berthling-Hansen fortalte da at fordi det ble anlagt et midlertidig asylmottak, fikk mange lokale bedrifter inntekter.

- Vi må ansette 10-12 personer, og vi har blant annet gått til anskaffelse av dyner og sengetøy. Bare i dag har vi hatt både rørlegger, elektriker og ventilasjonsfolk her oppe, alle lokale, sa Berthling-Hansen til Gudbrandsdølen Dagningen.