Flyktningerådet avslutter i Irak

Flyktningerådet avslutter hjelpearbeidet i Irak og trekker sine utenlandske ansatte ut av landet med øyeblikkelig virkning. Flere internasjonale organisasjoner gjør det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi får ikke gjort jobben vår, sier Bjarte Vandvik, utenlandssjef i Flyktningerådet.

Flyktningerådet skulle først og fremst jobbe for internt fordrevne i Nord-Irak. Det arbeidet har stått nesten på stedet hvil, samtidig som sikkerhetssituasjonen for internasjonale hjelpearbeidere er blitt stadig verre.

En kritikk av USA

Avgjørelsen om å trekke seg ut av Irak må og ses på som en kritikk av USA.

- Det er okkupasjonsmakten som har ansvaret for sikkerheten. Det virker som amerikanerne først og fremst tar hensyn til sin egen sikkerhet, sier kommunikasjonssjef Petter Nome.

Flyktningerådets vedtak kunne ikke kommet på et verre tidspunkt for den norske regjeringen. SV forlanger at de norske soldater skal trekkes ut av Irak. Fra flere hold stilles det spørsmål om sikkerheten til de norske soldatene.

Brøt samarbeidet

- FN har nå bestemt seg for å trekke ut 90 prosent av sine internasjonalt ansatte i Irak, sier Bjarte Vandvik. Flere organisasjoner trekker seg enten helt ut eller reduserer sin innsats i det voldsherjede landet.

Flyktningerådet skulle etter planen ha brukt mellom fem og ti millioner kroner i Irak i år. I sommer brøt organisasjonen samarbeidet med den internasjonale organisasjonen for migrasjon, IOM. Årsaken var at man fikk gjort for lite og at IOM sto for nær okkupasjonsmakten USA. Nå har Flyktningerådet samarbeidet med FNs høykommissær for flyktninger, et samarbeid som har gått langt bedre. Men noen effektiv jobb har man ikke fått gjort.

I sommer flyttet Flyktningerådet sitt kontor fra Kirkuk til Erbil i det kurdiske selvstyreområdet. Nå er situasjonen også der blitt mer usikker, samtidig som det er blitt stadig farligere å ferdes på veiene. Utenlandske hjelpearbeidere er advart mot at konkrete attentater har vært under planlegging.

Straksordre om utreise

En sikkerhetsvurdering fra FN, der det ble advart mot økt aktivitet fra islamske fundamentalister, var en av årsakene til Flyktningerådets avgjørelse. Tirsdag fikk organisasjonens tre internasjonalt ansatte beskjed fra hovedkontoret i Oslo om komme seg fra Irak til Jordan så fort som mulig.

- Betal lokalt ansatte i forhold til kontrakten, sett biler og utstyr på en lagerplass, het det i beskjeden fra Oslo. Det er ingen nordmenn blant de internasjonalt ansatte i Erbil.

Mye må skje for at organisasjonen kommer tilbake:

- FN må få en helt annen rolle, sier Petter Nome.

FARVEL IRAK: Det har pågått hektisk aktivitet i Flyktningerådets lokaler de siste dagene. Fra venstre kommunikasjonssjef Petter Nome, utenlandssjef Bjarte Vandvik og presseansvarlig Roald Høvring.