Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktningeregnskap ga overskudd

Frp-kommunen Os la i dag fram sitt flyktningeregnskap. Og selv om en holder utenfor skatten innvandrerne betaler, har Os hittil tjent penger på å ta i mot flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Os kommunes flyktningeregnskap for perioden 1994 til 1999 viser et overskudd på 2,3 millioner kroner. Regnskapet ble lagt frem på en pressekonferanse i dag av ordfører Terje Søviknes.

Dette tallet inkluderer ikke skatteinntekter fra flyktninger som er i arbeid.

Ifølge Bergens Tidende frykter kommunen allikevel røde tall. Dersom kommunen ikke makter å få arbeidsledige flyktninger over i inntektsgivende arbeid, vil regnskapet gå med underskudd.

- Tendensen er slik at det var et stort overskudd de første årene, men overskuddet blir mindre og mindre etter hvert, sier ordfører Søviknes, som også er nestleder i Fremskrittspartiet til NTB. Ifølge Søviknes vil det oppsamlede overskuddet bli brukt opp i løpet av året.

Eldre trekker ned

I 1998 og 1999 var det samlede underskuddet på to millioner kroner. Underskuddet forventes å øke siden kommunen de siste årene har mottatt flere eldre flyktninger som ikke har rett på alderstrygd og som dermed må få sosialhjelp. Dessuten minsker det statlige integreringstilskudddet siden kommunen ikke tar imot nye flyktninger.

- Tendensen er slik at det var et stort overskudd de første årene, men overskuddet blir mindre og mindre etter hvert, sier Søviknes. Ifølge ordføreren vil det oppsamlede overskuddet bli brukt opp i løpet av året.

Fremskrittspartiet og Høyre, som sammen har flertall i Os kommune, har tidligere vedtatt stopp i mottaket av flyktninger fram til 2003. Nå åpner imidlertid Høyre for å ta imot flyktninger, hvis integreringsmeldingen som kommunalminister Sylvia Brustad skal legge fram i oktober bedrer ordningene for eldre flyktninger, slik at denne gruppen omfattes av folketrygden.

Ikke skuffet

Ordfører Terje Søviknes sier til BT at han ikke er skuffet over at regnskapet gikk i pluss.

- Nei, det viktigste er å få tallene på bordet, og det har vi fått nå.

Regnskapet betyr ikke at Frp nå er klare til å ta i mot flere flyktninger. Foreløpig avventer ordføreren blant annet kommunalminister Sylvia Brustads gjennomgang av det statlige integreringstilskuddet.

Tilskuddet gjelder kun for fem år, men for eldre flyktninger uten trygderettigheter risikerer kommunen store årlige utgifter til sosialhjelp også etter at de fem årene med tilskudd er omme.

Høyre derimot er klar til å ta i mot flere flyktninger fra 2001.- Dersom staten er villig til å dekke de utgiftene vi har i sosialhjelp til eldre flyktninger er vi klar til å ta imot flere flyktninger fra 2001, sier varaordfører Lisbeth Axelsen (H).

Frp og Høyre har til sammen flertall i Os kommunestyre. Skulle Høyre si ja til flere flyktninger, er det etter alt å dømme flertall for dette i kommunestyret selv om Frp skulle si nei.

GODE TIDER: Frp-ordfører Terje Søviknes i Os har tjent på innvandring. Nå går det dårligere.