Flyktninghjelpen sammenlikner Høyre og Frp's asylforslag med kinesisk politikk

- Vi kan ikke bare vrake menneskerettigheter når de ikke passer oss, sier Pål Nesse om partienes punkt 15.

FRYKTER FÆRRE RETTIGHETER:  Flyktninghjelpen er ikke positiv til følgene Høyre og Frp's seineste forslag til innstramninger i asylpolitikken. Her passerer asylsøkere grensa til Norge i forrige måned. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FRYKTER FÆRRE RETTIGHETER: Flyktninghjelpen er ikke positiv til følgene Høyre og Frp's seineste forslag til innstramninger i asylpolitikken. Her passerer asylsøkere grensa til Norge i forrige måned. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i dag presenterte Frp og Høyres parlamentariske ledere 15 punkter for å stramme inn norsk asylpolitikk.

Blant målene partiene presenterte, var å bytte ut penger med matkuponger, begrense familiegjenforeninger og å sørge for at ytelsene til asylsøkere er like lave i Norge som i andre sammenliknbare land.

- Vi vil sende et klart signal om at Norge ikke skal være noe fristed for mennesker uten beskyttelsesbehov, sa Frp's Tom Harald Nesvik om forslagene, som tidligere i dag til dels fikk gehør fra Arbeiderpartiet.

- Starter et kappløp mot bunnen Flyktninghjelpen og seniorrådgiver Pål Nesse er ikke like fornøyde med utspillet fra de to partiene.

- Her har regjeringen startet et kappløp mot bunnen, framfor å gå gå i spissen for en felleseuropeisk løsning med fokus på verdighet. Det er også uklart hva Høyre og Frp mener er sammenliknbare land. Er det Tyskland, Sverige eller Danmark? spør Nesse i en e-post til Dagbladet.

Han reagerer særlig på punkt 15. i på partienes liste.

Der står det at Norge på lang sikt burde «vurdere om internasjonale konvensjoner og fortolkningen av slike konvensjoner er tilpasset en situasjon med store migrasjonsutfordringer».

- Norge kan ikke gjøre som Kina Nesse mener dette er et steg mot at Norge selv skal diktere hvilke menneskerettigheter de ønsker å oppfølge.

Dette er det siste signalet Norge, som et lite land, burde sende, ifølge seniorrådgiveren.

- I realiteten handler punktet om å vurdere innskrenkninger i menneskerettighetene og å begrense folkeretten når det ikke passer oss. I menneskerettighetssammenheng blir det som å si som kineserne: Ikke alle rettigheter passer like godt hos oss, skriver seniorrådgiveren om det han omtaler som en solid undergraving av verdigrunnlaget til norsk utenrikspolitikk.

KRITISK:  - Her har regjeringen startet et kappløp mot bunnen, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse om Frp's og Høyres forslag til innstramninger i asylpolitikken. Her sammen med. Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, under en høring på Stortinget tidligere i år.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
KRITISK: - Her har regjeringen startet et kappløp mot bunnen, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse om Frp's og Høyres forslag til innstramninger i asylpolitikken. Her sammen med. Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, under en høring på Stortinget tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Vi kan ikke bare vrake menneskerettigheter når de ikke passer oss, legger han til.

Positiv til framskyndet behandling Til Dagbladet utdyper Nesse at han har forståelse for at den store flyktningspågangen ved Storskog er et nytt fenomen for Norge.

Han understreker også at Høyre og Frp har rett i at grunnløse asylsøkere er problematisk, og mener at usikkerheten knyttet til den russiske agendaen gjør det hele enda vanskeligere.

- Derfor er vi positive til en framskyndet behandling av asylsøkerne. Det viktige her er at asylsøkerne faktisk får 48 timers behandling, og at denne behandlingen blir utvidet dersom det skulle være grunn til det, fortsetter Nesse.

Mener at Norge burde klare dette På spørsmål om dagens flyktningsstilstrømning er håndterlig, er Nesse tydelig.

- Kompetansen er tilgjengelig. Våre arbeidere jobber har i flere år jobbet med lignende forhold i utlandet. Det er også et spesielt signal å sende til for eksempel Hellas, som mottar et tusentalls flyktninger hver dag, om vi ikke makter å løse dette, mener Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

KOM MED FORSLAG:  De parlamentarisk lederne Trond Helleland (Høyre) og Harald Nesvik (Frp) holdt pressebrif i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld i forbindelse med at de presenterte forslag til tiltak for håndtere asyltilstrømningen. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
KOM MED FORSLAG: De parlamentarisk lederne Trond Helleland (Høyre) og Harald Nesvik (Frp) holdt pressebrif i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld i forbindelse med at de presenterte forslag til tiltak for håndtere asyltilstrømningen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer