Flyktninghjelpens ansatte reddet etter skuddveksling

De fire utenlandske hjelpearbeidere, blant dem en norsk statsborger, ble reddet av somaliske sikkerhetsstyrker natt til mandag.

FRIGITT: De fire hjelpearbeiderne fra Flyktninghjelpen som var bortført i Kenya, er frigitt. De har vært savnet siden fredag. Bildet er av en av bilene hjelpearbeiderne kjørte da de ble angrepet. Foto: AP PHOTO / NTB SCANPIX
FRIGITT: De fire hjelpearbeiderne fra Flyktninghjelpen som var bortført i Kenya, er frigitt. De har vært savnet siden fredag. Bildet er av en av bilene hjelpearbeiderne kjørte da de ble angrepet. Foto: AP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire hjelpearbeiderne fra Flyktninghjelpen som fredag ble bortført i Kenya, skal nå være i sikkerhet.

- Vi kan bekrefte at Flyktninghjelpens savnede medarbeidere er funnet, og vi er svært glade og lettet, sier kommunikasjonssjef Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen til Dagbladet.

Han opplyser at Flyktninghjelpen nå jobber med å få bekreftet opplysninger rundt frigivelsen og vil holde en pressekonferanse seinere i dag.

- Vi vil gå ut med alle detaljer så snart vi får de nødvendige bekreftelsene, sier Vestvik.

- Nattlig aksjon Tilstanden til gislene var i morges ikke avklart, men det har ikke kommet meldinger om alvorlige skader. Overfor nyhetsbyrået Reuters opplyser oberst Abdullahi Moalim at de fire etter forholdene er i god form.

- Våre styrker reddet de fire hjelpearbeiderne som ble bortført i Kenya i en nattlig aksjon, forteller obersten.

Det skal ha vært somaliske regjeringssoldater i Juber-regionen på grensen til Kenya som  stanset en bil med forsyninger til gruppa som angrep flyktningleiren fredag, skriver nrk.no

- Hæren tok de tre i bilen til fange, og disse viste soldatene hvor de fire gislene befant seg. Det var rett over grensen fra Kenya, sier han.

BEKREFTER FRIGIVELSEN: Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktningehjelpen, bekrefter at de fire redningsarbeiderne ble frigitt natt til mandag. Her fra en pressekonferanse fredag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BEKREFTER FRIGIVELSEN: Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktningehjelpen, bekrefter at de fire redningsarbeiderne ble frigitt natt til mandag. Her fra en pressekonferanse fredag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Det oppsto skyting, og gislene kastet seg på bakken. En av gisseltakerne ble drept i aksjonen, skriver nrk videre.

- De fire bortførte hjelpearbeiderne ble frigitt i natt sør i Somalia etter en kort skuddveksling. De er i sikkerhet og i vår varetekt, sier talsmann for Kenyas hær, Cyrus Oguna, til AFP.

Talsmann Cyrus Oguna i den kenyanske hæren opplyser til nyhetsbyrået AFP at en av hjelpearbeiderne har et skuddsår i beinet, men at de øvrige er uskadde. En av gisseltakerne skal ha blitt drept i aksjonen.

- De er slitne, de har gått langt, og en av hjelpearbeiderne ble skutt i beinet, men ellers er de i god behold, sier talsmann for Kenyas hær, Cyrus Oguna.

En av gisseltakerne ble drept i aksjonen.

Generalsekretæren bekrefter De fire hjelpearbeiderne har vært savnet siden fredag, etter at en bilkolonne fra Flyktninghjelpen ble angrepet i Dadaab. En person ble drept, og to andre ble såret i angrepet.

Generalsekretær Elisabeth Ramusson i Flyktninghjelpen, som fredag unnslapp angrepet, bekrefter overfor VG Nett at de fire redningsarbeiderne ble frigitt natt til mandag.

- Det skjedde en gang i løpet av natten. Det vi vet nå er at de er frigitt og er i god behold. Jeg har ikke snakket med de ennå, men de er altså reddet og vi vet det fordi vi har hatt direkte kontakt med de, sier Rasmusson, vil VG.

Rasmussen er overlykkelig over at kollegaene nå er i sikkerhet.

- Det er helt ubeskrivelig. Helt ubeskrivelig. Jeg finner ikke ord. Det har ikke helt gått opp for oss at det er sant, sier hun.

 Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken foreløpig.

- Foreløpig vil vi verken bekrefte eller avkrefte noe, sier pressekontakt Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Dagbladet kommer med mer.

BLE KIDNAPPET: Det var ved flyktningleiren i Dadaab, ti mil fra grensa til Somalia, at de fire hjelpearbeiderne ble kidnappet. Bilkonvoien de var med i ble angrepet av væpnede menn. Nå er alle fire bekreftet løslatt etter en dramatisk redningsaksjon, natt til mandag. Foto: DAI KUROKAWA / EPA / NTB SCANPIX
BLE KIDNAPPET: Det var ved flyktningleiren i Dadaab, ti mil fra grensa til Somalia, at de fire hjelpearbeiderne ble kidnappet. Bilkonvoien de var med i ble angrepet av væpnede menn. Nå er alle fire bekreftet løslatt etter en dramatisk redningsaksjon, natt til mandag. Foto: DAI KUROKAWA / EPA / NTB SCANPIX Vis mer