Flyktningkrisa: Ap vil gi kommunene tre milliarder

Øker integreringstilskuddet, styrker norskopplæringa i sitt alternative statsbudsjett.

MER TIL KOMMUNENE: «Arbeid til alle er jobb nummer 1» er overskriften på Aps alternative statsbudsjett og bruker 2, 9 milliarder mer til sysselsetting og aktivitet. Ap mener også at kommunene trenger mer pener som følge av mottak av asylsøkere og flyktninger. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener tiltak for å få stoppet asylstrømmen fra Russland er punkt én, men mener det også er viktig å bli enige om styrket integrering nå. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MER TIL KOMMUNENE: «Arbeid til alle er jobb nummer 1» er overskriften på Aps alternative statsbudsjett og bruker 2, 9 milliarder mer til sysselsetting og aktivitet. Ap mener også at kommunene trenger mer pener som følge av mottak av asylsøkere og flyktninger. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener tiltak for å få stoppet asylstrømmen fra Russland er punkt én, men mener det også er viktig å bli enige om styrket integrering nå. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): - Vi må komme med integreringstiltak nå. Vi kan ikke vente til intreringsmeldingen til våren, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Det er dermed klart at Ap i asylforhandlingene med de andre partiene på Stortinget er tydelig på at forliket ikke bare må stramme inn, men også inneholde tiltak som også styrker integereringen. Venstre, KrF og SV har tilsvarende posisjoner.

Ikke settes på vent - Vi må se et større bilde, og må se på dette med klokskap. Det er fint med en integreringsmelding,men vi har oppgaver vi må løse før den kommer. De som var på mottak før den store strømmen kom, og de som skal bli i Norge, kan ikke settes på vent.

Jeg opplever at det er bred enighet på Stortinget om at de som sitter på akuttmottak, og som venter på beslutninger, må forberedes på det lange oppholdet i Norge, sier Støre

Hastetiltak - Det viktigte nå er grensekontroll. Det er et hastetiltak som kan kvitteres ut raskt. Storskog er i en svært presset situasjon, med tøffe oppgaver og dårlige lokaler. Vi foreslår midler til bygging av en ny grensetasjon, og støtte for øvrig regjeringens forslag i tilleggsproposisjonen.

Men jeg opplever at regjeringspartiene har en åpen holdning til å diskutere tiltak for de som sitter på akuttmottak og skal forberedes på oppholdet i Norge, også før integeringsmeldingen kommer, sier Støre til Dagbladet.

Ap kutter i sitt alternative statsbudsjett regjeringens oljepengebruk med fire milliarder kroner. Ap mener regjeringens oljepengebruk ikke er bærekraftig, og kan sette kronekursen i spill.

- Ingenting er viktigere for eksportindustrien enn å holde orden i økonomien og kontroll på oljepengebruken, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Arbeid for alle Tiltak mot arbeidsløshet er en hovedsatsning i Aps budsjett. Ap bruker Ap nærmere tre milliarder mer på sysselsetting og omstilling.
- Budsjettet legges fram i en situasjon hvor vi har den høyeste ledigheten på over 20 år. Ap har alltid sagt at arbeid er jobb nummre én.

Regjeringens budsjett er et opplegg for økte forskjeller. For å motvirke forskjeller, er arbeid nøkkelen. Vårt budsjett er bedre egnet til å få folk i jobb, som er et veldig viktig tilak mot ulikhet.

Ap har mer virkningsfulle tiltak mot arbeidsløsheten enn regjeringen, i tråd med en forståelse av at dette ikke er en generell etterspørselskrise. Våre tiltak er mer målrettede. Vi bruker ikke mange milliarder på skattekutt med usosial profil, sier Støre.

Ap mener regjeringen ikke setter kommunen i stand til å løse akutte utfordringer knyttet til asylkrisa, og setter av tre milliarder mer enn regjeringen.

Avkortning av pensjonene Inndekningen for Aps påplusninger finner de ved å øke formuesskatten, ved skatt på finansielle tjenester, ved å gå tilbake til avkorting av pensjoner for ektepar og samboere, noe som gir 900 millioner i år og diverse andre kutt.

Ap starter gjennomføringen av sitt nye skatteopplegg ved å senke selskapsskatten til 25 prosent, og inntektsskatten tilsvarende.

- Det betyr at det blir mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Andreassen.

Ap innfører også en ny trinnskatt, men med en annen innretning enn regjeringens, øker fagforeningsfradraget og støtter ikke innstrammingen i pendlerfradraget.

Mindre bistandskutt Ap bruker 2 milliarder av bistandsmidlene til mottak av asylsøkere og flyktninger i Norge, mot regjeringens 4, 2 milliarder. Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot regjeringens kutt til FN-organisajoner, som UNDP.

- Når Norge kutter en tredel i kjernefinansiering av UNDP, sender det signaler som gjør det letter for andre land å kutte, sier Støre.
Ap reverserer kutt til sivilsamfunn, regnskog og store deler av kuttene til FN-organisasjonene.