Flyktningstrømmen preger valget i Kroatia

Valglokalene har åpnet.

VALG I DAG: Mannen på bildet går forbi en valgplakat i Zagreb for sentrums-venstrekoalisjonen som i dag styrer landet under ledelse av Zoran Milanovic. Bildet er tatt noen dager før dagens valg. Foto: AFP
VALG I DAG: Mannen på bildet går forbi en valgplakat i Zagreb for sentrums-venstrekoalisjonen som i dag styrer landet under ledelse av Zoran Milanovic. Bildet er tatt noen dager før dagens valg. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingene spår et jevnt valg mellom sentrums-venstrekoalisjonen som styrer landet i dag under ledelse av den sosialdemokratiske statsministeren Zoran Milanovic, og den konservative Patriotisk koalisjon.

Ingen av de to ventes å vinne flertall alene blant nasjonalforsamlingens 151 seter i valget, som er det første siden Kroatia ble medlem av EU i 2013.

Regjeringskoalisjonen, som lå bak i meningsmålingene, har halt inn på opposisjonen den siste tiden, ikke minst på grunn av Milanovics holdning til flyktningkrisen. 350.000 flyktninger har passert gjennom landet siden september.

Han har kombinert å vise empati med flyktningene med løfter om å forsvare nasjonens interesser. Dermed har opposisjonens anklager om at situasjonen er ute av kontroll, ikke ført fram.

Det konservative partiet HDZ, som har dominert kroatisk politikk siden uavhengigheten i 1991, mistet makten i 2011 som følge av skandaler som involverte tidligere statsminister Ivo Sanader.

Tidligere i år gjorde partiet et comeback da HDZ-kandidaten Kolinda Grabar-Kitarovic vant presidentvalget.
NTB

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram