Flyktningstrømmen til Norge øker drastisk: - Nei, Norge bryter ikke sammen

Men UDI-direktøren sier vi nå har to kritiske flaskehalser: Registreringen på Tøyen og bosettingen i kommunene.

TO KRITISKE PUNKTER:  UDI-direktør Frode Forfang mener Norge per nå takler den økte strømmen av asylsøkere bra, men mener det haste med å forbedre forholdene hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen. Neste år blir det bosetting i kommunene som blir utfordringa. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
TO KRITISKE PUNKTER: UDI-direktør Frode Forfang mener Norge per nå takler den økte strømmen av asylsøkere bra, men mener det haste med å forbedre forholdene hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen. Neste år blir det bosetting i kommunene som blir utfordringa. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvordan dette vil gå, vil være avhengig av hva som skjer videre. Nå har vi alt under kontroll, men det er en smertegrense et sted der framme, sier UDI-direktør Frode Forfang til Dagbladet.

I august kom det 70 til 80 personer om dagen, i begynnelsen av september var det over 100 om dagen. I forrige uke var det nesten 200 om dagen.

- Vi kjenner allerede smerten, og hever smertegrensen nå, men vi er veldig spente på hvor mange som kommer framover, sier Forfang.

- Det snakkes jo, innad i asylsystemet nå, om at systemet er i ferd med å bryte sammen?

- Det er ikke riktig. Det som er riktig, er at det mest utfordrende så langt, og litt kritisk, er situasjonen på Tøyen, hvor Politiets utlendingsenhet foretar registreringer, sier Forfang til Dagbladet.

Mottaket på Tøyen Kapasiteten hos Politiets utlendingsenhet (PU) er sprengt. De er dem som skal ta imot og registrere asylsøkere som kommer til Norge, før de blir kjørt ut på transittmottak. Plutselig sto hundrevis av flyktninger på Norges trapp - og politiet var ikke forberedt.

Tidligere denne måneden måtte flyktninger som kom seint på kvelden og natta sove ute. Nå har UDI fått på plass en hotellavtale for dem politiet har registrert. Men seinest på mandag kom det så mange på en gang, at flere måtte legge seg til å sove ute på asfalten mens de ventet på registreringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.