Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyplass stengt på grunn av fugleinvasjon

Når småspurvene sitter og gomler i snøkanten på Skagen lufthavn stopper flytrafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Pilotene og bakkemannskapet på Stokmarknes lufthavn ble midt på dagen torsdag nødt til å legge ned arbeidet.

Ruteflyet fra Bodø fikk en spurv i propellen, og Widerøes sikkerhets-organisasjon anså det å være så utrygt at de heller valgte å stenge hele flyplassen for trafikk, melder Bladet Vesterålen.

- Ingenting biter

Bakkemannskaper fra Avinor har brukt hagleskudd og bikkjer for å forsøke å jage fugleflokken, men ingenting biter på de gjenstridige krabatene.

- Det er første gangen det har skjedd, og det er første gangen det har vært så mye fugl som det her, sier lufthavnsjef Jørn Stave på Stokmarknes lufthavn Skagen til Dagbladet.no.

På det verste har det vært flere tusen småfugl på lufthavnområdet, og bakkemannskapene har kjørt skytteltrafikk med bil for å forsøke å jage vekk fuglene før landing og takeoff - men uten resultat.

- Når vi kjører bortover rullebanen bølger spurvene opp foran oss. Widerøe anså at det ikke var trygt å holde åpent, sier han.

Stengt en uke?

UFLAKS: Slik ser rullebanen ut på Stokmarknes lufthavn Skagen torsdag ettermiddag. På det verste har flere tusen snøspurver satt seg i snøkanten for å spise. Hilde Jørgensen
UFLAKS: Slik ser rullebanen ut på Stokmarknes lufthavn Skagen torsdag ettermiddag. På det verste har flere tusen snøspurver satt seg i snøkanten for å spise. Hilde Jørgensen Vis mer

Ikke før i morgen vil Avinor igjen vurdere om det er trygt å åpne flyplassen. I mellomtiden vil flypassasjerer måtte bruke enten Svolvær eller Andenes, og blir busset videre. Det kan bety to timer ekstra reisevei.

Det er ni avganger om dagen, og Widerøes avgjørelse innebærer av både forretningsreisende og ambulansefly må lande andre steder.

Spurven er av arten snøspurv. Årsaken til at de har valgt Skagen som mellomlanding er at lufthavna har hatt maks uflaks med været. Østlig vind har ført til at snøsmeltingen har begynt først på flyplassen - et faktum som ikke har gått fuglene hus forbi.

- Det begynner å bli bar bakke, og fuglene sitter og gomler i snøkanten på rullebanen. De skal  feite seg opp før de skal på tur, så vi er forhåpentligvis snart kvitt dem, sier Stave.

image: Flyplass stengt på grunn av fugleinvasjon
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media