Flyplass-streik på mandag

Har du tenkt deg hjem til jul i løpet av mandagen? Ikke vær for sikker. På mandag mellom klokka 11 og 12 streiker nemlig flyplass-ansatte over hele landet. Streiken kan få følger for avgangene resten av dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er duket for julekaos på Gardermoen og alle andre flyplasser utover mandagen. Bedre blir det ikke for passasjerer som kommer fra utlandet: I en hel time kommer flyplass-ansatte over hele landet til å sette seg på pauserommene sine eller dele ut løpesedler til ventende passasjerer.

Nå er nemlig de luftfartsansatte lut lei påleggene fra politikere og departementer. Dette markerer de med politisk streik.

4000 i streik

- Rammevilkårene for luftfarten er helt håpløse. Direkteavgiften til staten er nå på halvannen milliard kroner, sier Jostein Kleven, som er leder for Landsforening 14, som organiserer ansatte i Luftfartsverket.

I tillegg streiker blant annet Norsk Flygelederforening, Lufttrafikkledelsens Forening og Lufthavnpersonellets Landsforening. Dessuten streiker flere av Braathens foreninger, blant annet Funksjonærforeningen og Braathens kabinforening.

Til sammen kommer godt over 4000 personer til å delta i mandagens streik.

Alle fly på bakken

Fordi sikkerhetspersonalet som skal gripe inn hvis det oppstår brann eller ulykker, også streiker, kan ikke et eneste fly lande eller ta av etter klokka 11. Eneste unntak er ambulansefly.

- Vi har lagt streiken til et tidspunkt der det ikke er så mye trafikk. Vi ønsker ikke å ramme passasjerene, sier Kleven. likevel blir mer enn 4000 passasjerer rammet bare på Gardermoen.

- Mellom klokka 11 og 12 på er det rundt 50 og 55 fly tar av eller lander, konstaterer informasjonsdirektør Knut Egil Hansen på Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Denne timen skal hentes inn igjen, så det kan bli forsinkelser utover ettermiddagen. Men jeg tror ikke det får dramatiske følger for dem som skal ut og reise, sier han.

Informasjonsansvarlig i Braathens, Frode Geitvik, vet enda ikke om Braathens kommer til å kansellere flyavgangene eller forskyve dem utover ettermiddagen.

Hvis avgangene blir kansellert, blir passasjerene flyttet over på første mulige avgang etter 12. Da kan forsinkelsene være tatt inn igjen i løpet av ettermiddagen.