Flyplass trues av streik

Fagforeningen Unite har varslet en storstilt streik ved flyplassen Heathrow i London. Dette kan ramme mer enn én million flypassasjerer.

STORSTREIK: Fagforeningen Unite varsler storstreik ved Heathrow i sommer. Foto: NTB Scanpix
STORSTREIK: Fagforeningen Unite varsler storstreik ved Heathrow i sommer. Foto: NTB ScanpixVis mer

En mulig streik gjør at reiseglade nordmenn bør være oppmerksomme på noen datoer hvor Europas største flyplass, Heathrow, kan rammes av streik.

Mer enn 4000 ansatte ved flyplassen i London - nærmere bestemt servicearbeidere, mekanikere og sikkerhetsansatte - har bestemt seg for å streike, melder fagforeningen Unite.

Ansatte tas ut i streik 26. juli, 27. juli, 5. august, 6. august, 23. august og 24. august.

Det er medlemmer av fagforeningen Unite som tas ut i streik. Unite venter at streiken kan skape «flykaos», og hevder at den potensielt kan føre til stenging av flyplassen.

Heathrow melder imidlertid at de vil holde åpent til tross for en eventuell streik.

Det ble klart at medlemmene vil streike da Unite avslo et tilbud om en 18 måneder lang lønnsøkning på 2,7 prosent.

FLYTRØBBEL: Dette er ikke et syn man vil se tusenvis av meter oppe i lufta. Video: Viralhog. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Ikke imponert

Transportminister Chris Grayling lar seg ikke imponere.

- Uansett hvem som tar rett og feil i denne konflikten, så kan det ikke rettferdiggjøres å aktivt forsøke å forstyrre folks sommerferie i en så travel periode, sier han ifølge The Telegraph og følger opp:

- Jeg håper at fagforeninger tenker seg om to ganger før de går videre med denne konflikten og undergraver folks sommerferie.

Den seks dager lange streiken er forventet å ramme mer enn én million mennesker, ifølge avisa.

Konflikten

Unite mener at konflikten også skyldes at ansatte betales ulikt for å utføre samme arbeidsoppgaver, samt at flere har uttrykt misnøye over Heathrow-sjef John Holland-Kayes lønninger.

I fjor økte Holland-Kayes årslønn med hele 103,2 prosent - fra 2,1 millioner pund til 4,2 millioner pund, ifølge flyplassens årsregnskap. Hovedsakelig skyldtes den massive lønnsøkningen en langsiktig bonusordning, ifølge BBC.

Unite hevder at ansatte med lavest lønninger ved flyplassen til sammenlikning ble tilbudt en lønnsøkning på 3,75 pund per dag.

Vil forhandle videre

Heathrow ønsker å fortsette forhandlingene for å unngå streik.

- Vi har foreslått en progressiv lønnspakke som gir minst 4,6 prosent lønnsøkning til over 70 prosent av våre kolleger. Den totale pakken overskrider Retail Price Index (RPI), og er konstruert for å øke lønningene til de som lønnes lavest, uttaler flyplassen.

Heathrow forsikrer reisende om at de har en plan for å sikre at fly kan ta av og lande dersom streiken rammer en av årets travleste perioder.

- Vi kommer til å jobbe med våre flyselskapspartnere for å minimere ubehag for passasjerer som ser fram til sine velfortjente ferier, skriver de i en pressemelding.