Flyplassansatte om sikkerheten: - Vakter har vært lette å bestikke

På flyplassen i Sharm el-Sheik.

 SVIKTENDE SIKKERHET:  Ansatte som har latt seg intervjue anonymt av nyhetsbyrået AP, sier at sikkerheten på flyplassen i Sharm el-Sheik i Egypt, flyplassen hvor det russiske flyet som styrtet forrige lørdag tok av, har vært sviktende. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SVIKTENDE SIKKERHET: Ansatte som har latt seg intervjue anonymt av nyhetsbyrået AP, sier at sikkerheten på flyplassen i Sharm el-Sheik i Egypt, flyplassen hvor det russiske flyet som styrtet forrige lørdag tok av, har vært sviktende. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En viktig bagasjeskanner på flyplassen i Sharm el-Sheik har ofte vært ødelagt, og vakter har vært lette å bestikke, forteller sikkerhetsansatte.

Forrige lørdag styrtet et russisk fly 23 minutter etter avgang fra flyplassen, og vestlige etterretningskilder mener at en bombe i lasterommet kan ha vært årsaken.

Nyhetsbyrået AP har snakket med sju sikkerhetsansatte på flyplassen, som alle forteller om svikt i rutinene. Flere av dem nevner en tidvis ødelagt bagasjeskanner, som ikke er blitt skiftet ut til tross for at det er sendt flere bekymringsmeldinger til ledelsen.

Én av de ansatte, som jobber med flysikkerhet, forteller også at det er lett å bestikke dårlig betalte politiansatte som overvåker røntgenmaskinene.

- Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har tatt en bag full av narkotika eller våpen, som de har sluppet gjennom for ti euro eller lignende, sier han.

I tillegg forteller ansatte om svak sikkerhet ved en inngang hvor det fraktes mat inn til flyene.

- Vaktene ved inngangen slipper gjennom slike leveranser uten å gjennomsøke dem, fordi de kjenner budene, sier han.

- Internasjonal standard Ingen av APs kilder ønsker å stå fram med navn, fordi de ikke har lov til å snakke med pressen.

Egypts luftfartsminister, Hossam Kamal, har så langt ikke kommentert påstandene. Tidligere i uken insisterte han på at sikkerheten ved landets flyplasser følger internasjonale standarder.

Egypts president Abdel-Fattah el-Sissi har tidligere sagt at britiske myndigheter sendte et team til flyplassen i Sharm el-Sheik for å vurdere sikkerheten for ti måneder siden, og at de var fornøyde med sine funn.

Norsk UD gikk lørdag ut og frarådet nordmenn å dra til Sharm el-Sheik på ikke-nødvendige reiser.

Esel på tur Også tidligere har det kommet rapporter om at sikkerheten på egyptiske flyplasser ikke er god nok. Dagen etter at ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) erklærte at den sto bak flystyrten over Sinai, kom to menn uten billetter eller pass seg gjennom sperringene ved flyplassen i Hurghada. De ble pågrepet før de kom seg ut på rullebanen.

Myndighetene rapporterte at de var kriminelle som planla et ran, men lokale medier rapporterer at de ønsket å starte et nytt liv i Europa og hadde planer om å gjemme seg om bord på et fly som skulle til Spania.

I april ble det rapportert om en mer absurd episode, da et esel ble funnet gående på parkeringsplassen på flyplassen i Kairo.

224 personer omkom da det russiske flyet, som var på vei fra Sharm el-sheik til St. Petersburg, styrtet i Sinai forrige lørdag. Egyptiske etterforskere har fortalt at man kunne høre støy i siste sekund på opptaket fra cockpiten i ulykkesflyet. En analyse av opptaket skal gjøres for å fastslå årsaken til denne støyen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram