ÅPNET RASKT: Atatürk-flyplassen åpnet igjen i dag tidlig. Foto: AFP / OZAN KOSE / NTB scanpix
ÅPNET RASKT: Atatürk-flyplassen åpnet igjen i dag tidlig. Foto: AFP / OZAN KOSE / NTB scanpixVis mer

Flyplassen åpnet igjen timer etter terrorangrepet. Derfor reagerer Tyrkia helt annerledes enn Belgia

- Blitt vant til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* SISTE: Antallet drepte er per kl. 12.15 oppe i 41. 239 er såret, melder NTB.

(Dagbladet): Selv om det er en del forsinkelser og innstillinger, åpnet store deler av Atatürk-flyplassen i Istanbul igjen i dag tidlig, dagen etter terrorangrep mot flyplassen som drepte minst 36 personer.

Zaventem-flyplassen i Brussel ble utsatt for et liknende angrep 22. mars i år. Da tok det over en uke før flyplassen delvis gjenåpnet. Gjenåpningen ble beskrevet som en politisk avgjørelse.

Etter at til sammen 32 personer ble drept i terrorangrepene i Brussel i fjor, var det flere store markeringer i dagene etterpå. Da en selvmordsbomber drepte ti personer på plassen utenfor Sultanahmet-moskeen i sentrum av i Istanbul i januar i år var det dagen etter knapt synlig at det hadde skjedd noe der.

Vant til det

Hvorfor så stor forskjell?

- Tyrkia er vant til dette. Det er langt fra første gangen det skjer, sier Morten Myksvoll, mannen bak Tyrkiskpolitikk.no, til Dagbladet.

- De går tilbake til normalen. Men normalen nå er frykt. Det er en nervøs situasjon, der en vet at det vil skje nye angrep, sier Myksvoll.

Gårsdagens angrep er det niende i Tyrkia bare i år.

Erdogan vil vise at han har kontroll

- Tyrkia har en historie med terroranslag fra PKK , og som samfunn er de blitt mer vant til å leve under denne trusselen, sier Tyrkia-ekspert Siri Neset, som er tilknyttet Christian Michelsens Institutt.

Men hun tror også at president Recep Tayyip Erdogan og myndighetene har politiske motiv for å ikke hause terrorangrepene opp.

- Både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk så ønsker de å vise at samfunnet går videre. For Erdogan er det også viktig å vise at han har kontroll. En av suksessformlene i forrige valgkamp var at det kun var han som kunne sikre befolkningens trygghet og sikkerhet. Skulle det bli store markeringer av nye angrep, og kjernevelgerne skulle få inntrykk av at Erdogan likevel ikke har så god kontroll, så vil det kunne slå tilbake på ham politisk, sier Neset.

Myksvoll mener lavmælte og manglende markeringer er et eksempel på at landets ledere ikke ønsker å ta ansvar for terrorangrepene.

- I andre land er det vanlige at noen må gå av etter angrep som dette. Det har ikke skjedd i Tyrkia. Da ville vedkommende implisitt sagt at de hadde ansvar, og det vil være et lite ærefullt nederlag, sier Myksvoll.

Lite børsfall

Etter angrepene mot Brussel var det også et markant børsfall. Børsen i Tyrkia i dag har bare gått ned med 0,32 prosent i skrivende stund. Myksvoll skriver på Twitter at det tyrkiske markedet er blitt vant til slike angrep. Samtidig har aksjer knyttet til turisme gått ned, ifølge The Guardian.

MARKERING: Etter angrepet mot Sultanahmet-moskeen i sentrum av i Istanbul i januar var det noen som la ned blomster ved åstedet, men få andre markeringer .
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
MARKERING: Etter angrepet mot Sultanahmet-moskeen i sentrum av i Istanbul i januar var det noen som la ned blomster ved åstedet, men få andre markeringer . Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Gårsdagens angrep er ikke det blodigste i Tyrkia i løpet av det siste året, men samtidig det som hittil har skapt mest oppmerksomhet umiddelbart i internasjonale medier. Myksvoll mener det skyldes at det er en internasjonale flyplass som er rammet.

- Parallellene til angrepene i Brussel gjør at det blir mer oppmerksomhet rundt det, sier Myksvoll.

De tre selvmordsbomberne ble konfrontert av væpnet politi. Myksvoll sier sikkerhetsopplegget på flyplassen er omfattende.

- Det er blant annet væpnede vakter rundt flyplassen.