KAOS: Lange køer på Sola fører til at folk mister flyene sine. Foto: Thomas Alf Larsen
KAOS: Lange køer på Sola fører til at folk mister flyene sine. Foto: Thomas Alf LarsenVis mer

- Flyplassen kunne vel sørget for at folk rekker flyene sine

Irriterte svenske forretningsfolk fikk merke streikekaoset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
SOLA (Dagbladet): Vekterstreiken skaper fremdeles problemer for flyreisende, og køen gjennom sikkerhetskontrollen har på det verste i dag tatt godt over to timer på Stavanger lufthavn Sola.

- Jeg forstår jo at folk streiker, men at ikke flyplassen kan sørge for at folk rekker flyene sine, forstår jeg ikke, sier den svenske forretningsmannen Jan Brännmark. Sammen med kollega Ousmane Toure skulle han fly til Stockholm via Oslo, men mistet flyet.

Akkurat nå tar køen gjennom sikkerhetskontrollen på Sola rundt 40 minutter, og i løpet av ettermiddagen vil det trolig bli verre.

Mekling i helga Riksmeklingsmann Kari Gjesteby innkalte i går leder Petter Furulund i NHO Service og leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund til en uformell samtale.

De ble enige om å starte frivillig megling fra klokka ti i morgen formiddag. Hvis dette forsøket ikke fører fram, vil streiken bli ytterligere opptrappet fra mandag morgen, skriver NTB.

Både SAS og Norwegian skriver ut bye billetter til passasjerer som ikke rekker flyet sitt på grunn av køer i sikkerhetskontrollen.

I dag meldte Avinor at de ville sende ut permitteringsvarsler til sine egne ansatte ved lufthavnene som er rammet av streiken.

Pengemangel Selv om streiken skulle ta slutt i helga, kan det likevel ta så mye som ei uke før pengetomme banker og butikker er fulle igjen. I beste fall vil kontantene være tilbake igjen enkelte steder tidligst mandag.

Landet rundt sliter nå banker, butikker, minibanker med å gi vekslepenger og kontanter til kundene sine. Andre steder blir det meldt om opphopning av store mengder sedler, fordi verditransportselskapene ikke kommer og henter som vanlig.

I verste fall vil det ta opp til en uke å ta inn etterslepet vekterstreiken har medført så langt, ifølge konserndirektør Peter Wesenberg i NOKAS Verdi.

- Selv om vi kunne kjørt mer enn normalt, kommer vi ikke til å gjøre det. Vi må vi forholde oss til blant annet forsikringene våre, som har begrensninger på hvor store verdier vi kan transportere om gangen, sier han til NTB.

Vakt Service, som eier NOKAS Verdi, har 70 prosent av markedet knyttet til verditransport i Norge. Også tilgjengelig kapasitet på vekt og volum vil være begrensende for Vakt Service. Wesenberg sier selskapet uansett vil sette sikkerheten først.

STREIKENS BAKSIDE: På Stavanger Lufthavn Sola har det vært over to timer kø gjennom sikkerhetskontrollen tidligere i dag. Foto: Thomas Alf Larsen
STREIKENS BAKSIDE: På Stavanger Lufthavn Sola har det vært over to timer kø gjennom sikkerhetskontrollen tidligere i dag. Foto: Thomas Alf Larsen Vis mer