Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyprisene stuper

- men bare på utenlandsreiser USA-billett til spottpris, eller 4400 kroner for en tur til fjerne Østen. 41 935 kroner skiller fullpris og billigste billett til Bangkok. Beintøff konkurranse presser prisene på flypriser til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men her hjemme er det lenger mellom godbitene. Skal du fra Oslo til Honningsvåg i Finnmark, må du punge ut med drøye 200 kroner mer enn for amerikaturen. Og da snakker vi om en miniprisbillett til 2920 kroner. Betaler du fullpris til Honningsvåg må du ut med hele 4870 kroner.

- Jeg forstår at folk reagerer på sammenlikningen. Men markedskreftene rår, og konkurransen betyr utrolig mye for prisutviklingen, sier Wenche Halsen, pressetalskvinne i SAS.

SAS og Braathens SAFE dominerer innenriksmarkedet. Prismessig følger de hverandre som hånd i hanske. Sammen styrer de prisutviklingen.

Lite konkurranse

- Vi trenger en tredje tung aktør. Først da blir det virkelig konkurranse om kunder og pris, hevder Håkon R. Bjercke, president i Den Norske Reisebransjeforening og administrerende direktør i Winge.

England er et stjerneeksempel. Et hav av rabatter, reisetilbud og flyselskaper møter deg i London. Derfor velger mange også London som utgangspunkt for feriereisen.

Orienter deg i markedet og sammenlikn priser. Du kan nemlig spare flere hundre kroner på å ringe flere reisebyråer i stedet for ett. For tida tilbyr Prisma Tours en København-tur til 950 kroner. Gjennom NAF Reisebyrå må du ut med minst 1400 kroner.

Billigere

I lang tid har SAS hatt monopol på stockholmsruta. Prisene var høye. Nå tar Braathens SAFE opp kampen. Flygingene starter i november. SAS svarte umiddelbart på Braathens prisutspill og satte ned prisene med flere hundre kroner.

- Prisene er i fritt fall etter at Braathens kom på banen. Begge selskapene forsøker å overby hverandre for å holde på kundene, sier Bjercke.

Priskrig blir det trolig også når SAS starter flyginger mellom Oslo og Billund i Danmark i januar neste år.

- Setter SAS ned prisene, har vi ikke råd å la være, sier Cathrine Pia Lund, informasjonskonsulent i Braathens SAFE til Dagbladet.