Flyr 120 mil for operasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Mens Ivar Strand drar til Tyskland for å bli operert, reiser Isabelle Laurent (45) fra Nøtterøy til Lofoten for å slippe unna helsekøen. Hun er trolig den første «søringen» som flyr nordover etter at fritt sykehusvalg ble innført fra nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om Ivar Strand. Mens Isabelle Laurents historie er eksemplet på at det finnes ledig kapasitet på norske sykehus - samtidig som staten betaler dyrt for å sende pasienter ut av landet. I motsetning til Tysklands-farerne må de som vil utnytte ledige norske legehender, selv finne ut hvor de er. Ingen ringer til Isabelle Laurent og tilbyr operasjon.

Må stå hardt på

- Jeg vil vise at det er mulig å bruke ressursene vi har i Norge. Du kan få raskere behandling, men du må stå hardt på. Det nytter ikke å være snill jente og stole på at noen ordner opp for deg, sier Laurent like før flyavgang nordover.

På grunn av sterke ryggsmerter ville hun ikke vente i det uvisse på at Vestfold sentralsykehus kunne ta imot henne. Hun ringte informasjonstelefonen Fritt sykehusvalg. Der fikk hun vite hvilke sykehus som kunne behandle henne. Så startet ringerunden.

- Det virket ikke som de hadde forberedt seg på at folk nå kan velge sykehus selv. Men Lofoten og Aker sykehus tilbød behandling langt raskere enn Vestfold. Til slutt viste det seg at Lofoten var det beste alternativet, sier Laurent som fikk en alvorlig skiveprolaps for to år siden.

Smertehelvete

- Det er en belastning å reise langt med store smerter, men alternativet er verre. Jeg ble forbannet da jeg før jul fikk beskjed om at ryggproblemene ikke var store nok til å komme inn under ventetidsgarantien.

- Jeg risikerte å vente i over tre måneder på operasjon. Det er ille når hver dag er en kamp mot smertene, sier Laurent som i fjor høst måtte ta permisjon fra jobben som kulturkonsulent i Borre kommune.

I dag vil en lege ved Lofoten sykehus undersøke om forholdene ligger til rette for operasjon. Så flyr hun sørover igjen og venter fire uker på neste reise nordover. Egenandelen per reise er 400 kroner.

VELGER SELV: - Du kan få raskere behandling, men du stå hardt på selv, sier Isabelle Laurent.