Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyr for å hente i barnehagen

Ole Christian Torkildsen reiser 4150 km i måneden for å være far for sin datter.

SAMVÆRSPAPPA: Ole Christian Torkildsen mener det store fokuset på papparollen ikke gjelder de fedrene som blir samværsforeldre etter samlivsbrudd. - Som langtreisende far har jeg ikke mulighet til å følge opp på den måten jeg vil. Jeg får ingen hjelp til å være far, mor har med loven i hånd alle rettighetene.  Foto: Jacques Hvistendahl
SAMVÆRSPAPPA: Ole Christian Torkildsen mener det store fokuset på papparollen ikke gjelder de fedrene som blir samværsforeldre etter samlivsbrudd. - Som langtreisende far har jeg ikke mulighet til å følge opp på den måten jeg vil. Jeg får ingen hjelp til å være far, mor har med loven i hånd alle rettighetene. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annenhver fredag tar Ole Christian Torkildsen seg fri fra jobben. Likevel står han tidlig opp, klokka 04. Deretter bruker han bil, tog og fly for å reise 50 mil, fra Tønsberg til Kristiansund, for å hente datteren på tre år i barnehagen.

De er hjemme etter leggetid, lørdagen har de sammen, men allerede klokka ett på søndag flyr de tilbake til Kristiansund. Torkildsen er hjemme igjen klokka tolv søndag kveld.

Den største delen av samværet med datteren, som nettopp har fylt tre år, tilbringes ombord på offentlige kommunikasjon, og på togstasjoner og flyplasser.

Dømt til å tape Da datteren var seks måneder gammel, gikk han og samboeren gjennom et samlivsbrudd. Seks uker før Torkildsen skulle ut i avtalt pappaperm, flyttet mor til Kristiansund. Med seg tok hun, som hovedomsorgsgiver, pappapermisjonen og foreldrepengene, i tillegg til alle de andre ytelsene man får som enslig forsørger.

Når mor og far ikke blir enige om omsorg og samvær for felles barn, får parten med omsorgen full kontroll, og den andre er dømt til å tape. Det er som regel far.

4150 km hver måned - Jeg er utrolig sliten, jeg jobber ræva av meg, men jeg får det til. Vi har liten tid sammen, men jeg har med leker og bøker på flyet. For oss er reisetiden viktig samværstid. Gevinsten er at jeg har fått en fantastisk relasjon til datteren min, som elsker å være hos meg, sier han til Dagbladet.

For forholdet til datteren koster tid, penger og krefter. Han har årlige utgifter til reise og barnebidrag på 240 000 kroner. Hver måned reiser han 4150 km for å få se den vesle jenta. Torkildsen jobber som arkitekt, men har ingen refusjonsrett på tapt arbeidsinntekt for de 26 fredagene han må ta seg fri hvert år for å se datteren.

- MÅ SIKRE LIKEVERD: Sunniva Ørstavik, likestillings- og diskrimineringsombud, får mange henvendelser angående rettigheter fra menn som har opplevd samlivsbrudd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- MÅ SIKRE LIKEVERD: Sunniva Ørstavik, likestillings- og diskrimineringsombud, får mange henvendelser angående rettigheter fra menn som har opplevd samlivsbrudd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han har skatteklasse 1, mens mor som enslig forsørger har skatteklasse 2. Barnebidraget fastsettes blant annet ut fra hvor mye tid samværsforelderen har med barnet. For Torkildsens del, betyr det at han har store reiseutgifter, men fordi han ikke har mulighet til mer samvær en annehver helg, betaler han også mer i bidrag.

Og fordi han betaler mer bidrag, bestemmer lovverket at han også må betale en større andel av reiseutgiftene.

Feilslått pappafokus - Som langtreisende far har jeg ikke mulighet til å følge opp på den måten jeg vil. Jeg får ingen hjelp til å være far, mor har med loven i hånd alle rettighetene.

- Det alt handler om, er intensjonen med fedrekvoten, foreldrepenger og hvor viktig far er for barnet. Politikerne har ikke laget rammevilkår for å følge opp intensjonen om en likestilt foreldrepolitikk. Blir man ikke enige etter et samlivsbrudd, får den ene alt. Veldig ofte er det mor, sier Torkildsen.

- Min datter går ikke bare glipp av fullverdig kontakt med sin far. Hun mister også kontakten med besteforeldrene sine, og denne siden av familien, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med mor angående denne saken.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!