Flyr fra Gardermoen til klokka 02

Flyværet helt «på vippen» foran travel lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  - Tårnet på Gardermoen er klar for å avvikle juletrafikk hele natten. Nå har flyselskapene gitt beskjed om at de i alle fall planlegger å sende avgårde fly fram til 02-tiden i natt, opplyser assisterende pressetalskvinne Sofie Bruun ved hovedflyplassen til Dagbladet.no.

Ved 23-tiden var det adskillig mer oversiktlig ved innsjekking og i avgangshallen enn store deler av kaosfredagen på årets nest travleste trafikkdag.

- I flere kveldstimer fram mot 22 gikk trafikken med full kapasitet, det vil si 32 avganger i timen. Etter det har kapasiteten blitt redusert med 20 prosent på grunn av tåke, men det er kapasitet nok til at alle fly kommer avgårde, sier Bruun.

Usikker lørdag

Og nettopp tåka er den store jokeren foran en ny travel dag på Gardermoen. Lørdag skal mellom 30.000 og 35.000 passasjerer hjem til jul.

Det store problemet torsdag var ising på flyene på grunn av tåke og rå luft og store temperaturforskjeller mellom lufta og bakken.

Seint fredag kveld var temperaturforskjellene enda større: - 14 på stripa og + 5 i 2.000 fots høyde. Men store deler av fredagen hadde sol og tørr luft.

- Nå nærmer det seg værforholdene som var torsdag, og verken metereologene eller tårnet er skråsikre på hva som skjer lørdag, sier Bruun.

 TÅKETRUSSEL:  Fredag kveld begynte tåka å sige inn over  Gardermoen igjen og skaper usikkerhet foran lørdagen juleinnspurt. Ikke på grunn av sikten, men faren for ising av rå luft på grunn av store temperaturenforskjeller fra rullebanen og opp til 2.000 fot. Fredag kveld var denne temperaturforskjellen 19 grader. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix.
TÅKETRUSSEL: Fredag kveld begynte tåka å sige inn over Gardermoen igjen og skaper usikkerhet foran lørdagen juleinnspurt. Ikke på grunn av sikten, men faren for ising av rå luft på grunn av store temperaturenforskjeller fra rullebanen og opp til 2.000 fot. Fredag kveld var denne temperaturforskjellen 19 grader. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix. Vis mer

Ekstrafly til Nord-Norge 

Reisende i Sør-Norge har fått tilbud om alternative transportmidler, som buss.

Lørdag har SAS foreløpig satt opp fem ekstra avganger, med prioritet Nord-Norge: Klokka 9.00 Oslo-Bodø-Evenes-Oslo, klokka 10.00 Oslo-Dublin-Oslo, klokka 12.15 Oslo-Tromsø-Oslo, klokka 13.35 Oslo-Bardufoss-Oslo og klokka 14.00 Oslo-Berlin-Oslo.

Det er ikke bare ekstra flygere som har blitt mønstret hos SAS. Selskapet har satt inn tilleggsmannskap for å informere og berolige passasjerene som venter.

- Vi har mønstret mannskap som er villig til å ta av fritiden sin for å få ekstraflygingene til å gå. I tillegg har vi sendt ut mannskap for å snakke med folk i køene. Problemet er at vi ikke har så mye informasjon å gi, sier Midteide til NTB.

Misnøyen om manglende informasjon har haglet fra publikum på Gardermoen de siste to dagene - særlig mot SAS og deres samarbeidspartnerne.