Flyr igjen i morgen tidlig

Flygelederne er ikke sykemeldt, men er ikke i stand til å jobbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bli med i debatten: Hva synes du om flygeledernes reaksjon?

Fullt kaos på Gardermoen

Forhandler med flygelederne

Klokka halv tre var det vaktskifte på kontrollsentralen på Røyken. Heller ikke ettermiddagsskiftet ser seg i stand til å utføre flygelederjobben i dag.

Litt over klokka fem meldte Avinor at det er flystopp frem til midnatt. Fra klokka 06.30 i morgen tidlig er flygelederne på jobb igjen og flytrafikken starter opp. Men ikke alle flyavgangene går som normalt, og de reisende må regne med store forsinkelser.

Ikke sykemeldt

Ingen av flygelederne er sykemeldt av lege. De er heller ikke i streik. Bakgrunnen for at ingen av de ansatte på Røyken jobber, er et eget regelverk for flygelederne. I flygeledernes regelverk er de lovpålagt at de ikke skal være operative hvis de ikke ser seg mentalt i stand til det.

Denne vurderingen skal de selv gjøre. Årsaken er personlig, for eksempel problemer på hjemmebane, depresjon eller andre hendelser som gjør at de ikke klarer å konsentrere seg om å overvåke flytrafikken.

I dag har alle flygelederne meldt at de ikke orker å jobbe. Årsaken er at de har sterke reaksjoner på at Avinor skal flytte kontrollsentralen fra Røyken til Stavanger. Flyttingen innebærer at de enkelte flygelederne og familiene deres må flytte.

- De føler det så sterkt at de ikke klarer å jobbe. Det handler om å ivareta sikkerhetsmessige hensyn, sier Rolf Skrede i Norsk Flygelederforening. Han vet ikke om medlemmene har blitt satt ut av sinne, depresjon eller noe annet.

- De får ikke konsentrert seg. Når man ser reaksjoner hos andre, blir det selvforsterkende. Det er en ganske kraftig reaksjon, medgir han.

Ifølge Skrede har flygelederne reagert liknende tidligere.

- I konflikt i 90-årene gikk det ut over konsentrasjonen, sier han.

- Er dere i konflikt?

- Nei, dette er ikke en konflikt.

Avinor beklager

- De som skulle ha jobbet, melder at de ikke er i stand til å jobbe operativt. De har sterke reaksjoner på meldingen, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Han vil ikke si at flygelederne aksjonerer.

- Vi vurderer det som en sterk reaksjon på en melding de har fått i dag. De har rett til det med en egen hjemmel i regelverket for flygeledere. Vi forholder oss til dét, sier han og legger til at situasjonen er svært beklagelig for de tusenvis av passasjerene som er rammet.

Reagerer på Avinor

På nettsida til Norsk Flygelederforening varslet foreningen i går medlemmene sine om at Avinor ville komme med sin innstilling om plasseringen av kontrolltårnet i dag. Avinor vil deretter drøfte saken med fagforeningene allerede på onsdag. NFF skriver på sidene at den knapt to dager lange fristen om drøfting bryter med hovedavtalen om hvordan forhandlinger skal foregå. Fremgangsmåten er derfor uakseptabel.

Avinor tror ikke at fremgangsmåten ved plasseringen har noe å gjøre med at flygelederne ikke jobber.

- Det er en helt annen sak. Det ville være svært spesielt hvis NFF koblet disse tingene sammen, sier Narvesen.

Setter inn ekstra vogner

Mens Avinor-ledelsen og flyplassledelsen fortviler på Gardermoen, Torp, Kjevik og Leirin, kan NSB gni seg i hendene: Da det ble kjent at flyene står, ble det rift om billettene på toget.

- Vi merker stor pågang av kunder som vil reise med oss, sier vakthavende informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

Ettermiddagstoget mellom Oslo og Bergen har fått fire ekstra vogner. Nattogene mellom Bergen-Oslo og Oslo-Bergen har fått en ekstra vogn, og det samme har nattoget mellom Trondheim og Oslo.

- Det er dét vi får til i ettermiddag, sier Lundeby.

FORSINKELSER:</B> Alle reisende som skulle til eller fra flyplasser på Østlandet er rammet etter at Avinor la fram forslag om å flytte kontrolltårnet fra Røyken.