Flyr inn i vepsebol

De fire norske F16-flyene som skal eskortere bombefly og andre fly på tokt over Jugoslavia, kan risikere å måtte kjempe mot MIG-29, det beste jagerflyet Sovjet har produsert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På bakken venter et formidabelt luftvern fra den kalde krigen. De norske flyene vil ikke være klare til å delta i kamphandlinger dersom NATO er raske med å gå til angrep.

- Vi forholder oss til den opprinnelige tidsplanen og skal være klar i slutten av uka, sier Stein Roås, pressetalsmann for de norske NATO-styrkene ved Ørlandet.

Formidabelt luftvern

De aller fleste NATO-landene er nå i full gang med å sende fly av gårde til mulige kamphandlinger over Jugoslavia. 260 av 430 fly er amerikanske.

Det er få som tror at Slobodan Milosevic vil sende sitt begrensede, men potensielt slagkraftige, luftvåpen opp mot et overlegent antall NATO-fly. Spionsatellitter har fotografert serbiske fly som blir gjemt i bunkerser.Bare et fåtall er igjen på flybasene.

15 av de jugoslaviske flyene er av typen MIG-29, det mest avanserte jagerflyet russerne har laget. De øvrige 65 jagerflyene er av typen MIG-21. Jugoslavia har også 90 jagerbombefly.

Vel så farlig blir jugoslavenes formidable luftvern som ble bygd opp under den kalde krigen. De skal ha 1850 luftvernkanoner og mange sovjetproduserte bakke til luft-raketter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer