Flyr og frir til Europa

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland arbeider hardt for å blåse nytt liv i Norges forhold til EU

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har skjedd en omdreining i Norges europapolitikk. Sentrumsregjeringen utnyttet ikke alle mulighetene. Vi har fått flere henvendelser fra EU-hold som viser at man har lagt merke til kursendringen, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Omdreiningen er enorm. Selv om EU-entusiastene Jagland og Stoltenberg ikke ønsker å snakke høyt om norsk EU-medlemskap, er det tydelig at de arbeider målbevisst med saken.

Nærkontakt

I går gikk turen til den danske byen Kolding, der Østersjørådet holder toppmøte. Norge har i år formannskapet i rådet, som egentlig er en regional samarbeidsorganisasjon for land som grenser mot Østersjøen.

For Jens Stoltenberg er Østersjørådets toppmøte en ilddåp i internasjonal sammenheng. I går kveld møtte han samtlige statsledere fra Østersjø-landene og EU-kommisjonens president, Romano Prodi.

- Viktig prateklubb

- Østersjørådet kalles en prateklubb, men det er en viktig prateklubb. For Norge som ikke er EU-medlem er det viktig med et slikt samarbeid, sa Stoltenberg under en improvisert pressekonferanse bakerst i flyet på vei fra Gardermoen til Jylland i går ettermiddag.

Ap-leder og utenriksminister Thorbjørn Jagland peker på at Europa, og særlig Østersjø-området, er inne i en rivende utvikling. Han mener Norge må satse på å bli en mer likeverdig samarbeidspartner.

- Begeret er i ferd med å renne over når det gjelder Norges krav om særordninger i EU. Vi må heller arbeide for å skape et positivt bilde av Norge, sier Jagland til Dagbladet.

Under møtet i Kolding skal Stoltenberg og de øvrige regjeringssjefene i Østersjø-området drøfte problemene rundt kriminalitet, barneprostitusjon, mafia og kamp mot smittsomme sykdommer.

TIL EUROPA:</B> - Joda, laksen er god og sikkert norsk, men den er nok videreforedlet i Danmark, sa statsminister Jens Stoltenberg, da han og utenriksminister Torbjørn Jagland fløy til Danmark i går.