Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyr som normalt utover ettermiddagen

Askeskyen ventes å dekke Norge sør for Trondheim natt til i morgen.

 ASKE:  Askeskyen over Island skaper uro for flyproblemer rundt om i Europa, men i Norge går flygingene som normalt utover tirsdagen. Foto:  REUTERS/NASA/GSFC/MODIS Land Rapid Response Team/Handout
ASKE: Askeskyen over Island skaper uro for flyproblemer rundt om i Europa, men i Norge går flygingene som normalt utover tirsdagen. Foto: REUTERS/NASA/GSFC/MODIS Land Rapid Response Team/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag morges ble det fryktet askeproblemer i den norske flytrafikken, men et fåtall avganger måtte innstilles.

Konsentrasjonen av aske er fremdeles så lav i norsk luftrom at det ventes ordinær flytrafikk i Fastlands-Norge iallfall fram til klokka 20 i kveld.

Det viser Avinors prognoser, som er basert på askekart fra britiske Met Office og prognoser og analyser fra Meteorologisk institutt og Norsk institutt for luftforskning (Nilu).

Flytrafikken mellom fastlandet og Svalbard er stanset etter at det er innført midlertidig fareområde på grunn av aske mellom Norge og Svalbard. Helikoptertrafikken fra Rogaland er også berørt av aske i luftrommet.
Askeskyen kommer i kveld Natt til onsdag er askeskyene ventet å nå Sør-Norge omtrent nord til Trondheim. Hvor store konsentrasjoner det er snakk om, er imidlertid uklart, ifølge meteorologene.

Fortsatt er utsiktene dårlig for at Svalbards luftrom skal kunne åpnes med det første, ifølge vakthavende meteorolog Laila Fodnes Sidselrud ved Meteorologisk institutt.

— I sør har asken nærmet seg sørvestlandet og kommer inn mot Kristiansand. I løpet av ettermiddagen vil den bevege seg lenger nordover, og i løpet av den første delen av natt til onsdag er utbredelsen nådd Trondheim. Men disse beregningene sier ingenting om konsentrasjonen av aske, forteller meteorologen.

Det var høye konsentrasjoner inn mot Stavanger tirsdag, og også inn mot Kristinsand, men trolig blir det ikke så tett nordover, fortsetter hun.

Røyken når lavere Tirsdag ble det meldt om at røyken fra vulkanen Grimsvötn ikke når like høyt som før. Det kan være et tegn på mindre aktivitet.

— I begynnelsen etter utbruddet steg røyken helt opp i 20 kilometer. Natt til mandag var høyden redusert til 3 til 5 kilometer, sier Olöf Baldursdottir i det islandske sivilforsvaret til NTB.

Det betyr at askeskyen ikke når stratosfæren, de høyere lag av atmosfæren, og ikke spres like bredt.
Over 250 flyginger er blitt innstilt i Europa på grunn av askeskyen i dag. Den er ventet å dekke Storbritannia i morgen, noe som kan skape problemer for trafikken også i Norge.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media