Flyr til hytta

Kjell Inge Røkke har tatt kontroll over flyplassen på Oppdal. Aker RGI pusser for tida opp flyplassen for 12 millioner kroner. Men plass til Røkkes Boeing 737 blir det ikke. Derimot vil milliardæren opprette egen flyrute for gjestene til hytteslottet sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en mann som Kjell Inge Røkke og hans gjester er det en lang og slitsom reise fra kontorene på Aker Brygge til det avsidesliggende hyttepalasset i fjellbygda i Sør-Trøndelag.

Fra Oslo en tog- eller biltur på fem timer eller så. Fra fødebyen Molde en par timers svingete kjøretur, langs Tingvollfjorden og gjennom Sunndalen.

Kjøpt flyplassen

For å kunne reise komfortabelt, har Kjell Inge Røkke like godt kjøpt flyplassen i Oppdal. Flyplassen blir ferdig i oktober, omtrent samtidig som hytta skal stå ferdig.

Aker RGI har kjøpt 60 aksjer for 60000 kroner og dermed eier Røkke-selskapet 32 prosent av flyplassen. I tillegg har de pusset opp for nesten 12 millioner.

De har på den måten sikret seg førsteretten til all kommersiell drift av flyplassen på Fagerhaug.

Sundt Air AS, som eies av Røkkes forretningspartner Petter Sundt jr., har stått bak utbyggingen. Selskapet har fått godkjent 200 flybevegelser i året. Dermed kan fly lande i Oppdal flere dager i uka.

Folk i Oppdal ønsker seg flyforbindelse, men det blir ikke opprettet rutefly til kommunen.

- Vi kommer til å fly til Oppdal med kundene våre, sier daglig leder Tor Bratli i Sundt Air AS.

- Vil det si Kjell Inge Røkke og gjestene hans?

- Jeg kommenterer ikke hvem som er kundene våre, sier Bratli.

Fornøyd

Bratli vet ikke hvor ofte de kommer til å bruke flyplassen, bare at det blir «etter behov».

- Vi ser det som en fordel at flyplassen blir bygd ut. Det øker sikkerheten til alle som driver der fra før, sier styreleder i Midt-Norsk Fly- og luftsportssenter Jarle Bakk. Det er de som eier mesteparten av flyplassen, og Bakk legger ikke skjul på at de ønsker seg ruteflytilbud.

Før Røkke spyttet penger i flyplassen, ble den bare brukt til luftsport. Flyplassen på Fagerhaug, en mil øst for Oppdal sentrum, skulle opprinnelig bli en standard kortbaneflyplass, men disse planene ble aldri realisert.

I stedet ble det anlagt en luftsportstripe på 800 meter. Ved take-off og landing har pilotene måttet forholde seg til kontrolltårnet på Værnes nord for Trondheim.

- Nå utvides flystripa til 1000 meter pluss sikkerhetssoner. Det bygges kontrolltårn og innflygingssystemer. Flyplassen blir sikrere og ikke minst i stand til å ta ned fly med 10- 15 seter, forteller ordfører John Egil Holden.

Klar forbedring, altså. Men Røkke må likevel finne seg i å benytte mer beskjedne farkoster enn sitt superluksuriøse Boeing 737-fly når han skal på 100-millionershytta i Oppdal.

God PR

- Det hadde vært en drøm hvis han hadde bygd så stort. Men jeg er nøktern og realistisk og ser at også Røkke har sin begrensning, sier Holden.

Ordføreren er fornøyd med Røkkes engasjement seg i kommunen, og mener moldenseren har vært med på å sette Oppdal på kartet.

- Prosjektene hans tilfører næringslivet vårt arbeid og kompetanse. I tillegg bringer det god PR til bygda.

Han er ikke bekymret over at Røkke har sikret seg den kommersielle driften til flyplassen.

- Flyplassen skal være åpen for alle som ønsker å benytte den. At Aker RGI kommer inn på eiersiden, innebærer ingen restriksjoner i så måte. Dette er en avtale vi i Oppdal kommune er meget tilfredse med, sier han.

  • PS:
Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Maritime la i går fram resultater Molde-milliardæren har grunn til å smile tilfreds over. Første halvår i år hadde selskapet et overskudd på 210 millioner kroner etter en omsetning på nær 4,4 milliarder kroner. I fjor tapte selskapet 44 millioner etter å ha omsatt for nesten 5,6 milliarder kroner. Aker Maritimes 19 millioner Kværner-aksjer skaper imidlertid hodebry. Aksjeposten representerer i dag et urealisert tap på 752 millioner kroner.

BEHAGELIG REISE: Kjell Inge Røkke og gjestene hans skal reise komfortabelt til hyttepalasseet i Oppdal.
GJESTFRI: Det er en lang og slitsom reise fra Aker Brygge og helt opp til det avsidesliggende Oppdal. Det vil Kjell Inge Røkke gjøre noe med.
INNFLYGINGEN: Her på flyplassen i Oppdal skal Røkke lande med hyttegjestene. Plassen er under utbygging.