PRISSTIGNING: Det ble mye dyrere å fly i april, men prisene på mat og sukkerholdige drikker gikk ned. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
PRISSTIGNING: Det ble mye dyrere å fly i april, men prisene på mat og sukkerholdige drikker gikk ned. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

Flyreiser ble 21 prosent dyrere på en måned

April ga mye dyrere flyreiser og billigere mat og brus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 2,5 prosent på årsbasis i april, viser ferske tall fra SSB fredag.

Årsveksten falt dermed 0,1 prosent, fra 2,6 prosent i mars, mens forventningene ifølge TDN Finans var at årsveksten skulle falle 0,2 prosent poeng, til 2,4 prosent.

Fra mars til april steg kjerneinflasjonen 0,6 prosent, mens KPI steg 0,4 prosent på månedsbasis og var opp 1,8 prosent fra samme tid i fjor. Det var ned 0,2 prosentpoeng fra mars, da årsveksten var på 2 prosent.

Kjerneinflasjonen ligger dermed nøyaktig på målet til Norges Bank, som torsdag valgte å holde styringsrenten uendret.

Den harmoniserte konsumprisindeksen (HKPI), som Norges Bank også legger stor vekt på, steg 0,3 prosent fra mars til april, men var opp 1,5 prosent på årsbasis.

Dyrere flyreiser Fra mars til april steg prisene på aviser, bøker og skrivemateriell 7,7 prosent.

I samme periode ble det også målt prisøkning på finansielle tjenester utenom forsikring på 1,1 prosent, samt prisstigning på boligtekstiler, og gruppen blomster og hage på henholdsvis 8,7 og 4,3 prosent.

Den største bidragsyteren til KPI-veksten var prisene på flyreiser, som steg 21,0 prosent fra mars til april.

I april i fjor falt flyreiser med 5 prosent, og årets prisoppgang kan blant annet ses i sammenheng med måletidspunktet for konsumet av flybilletter som sammenfalt med påsken.

Billigere mat og alkoholfrie varer Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer falt samlet 0,9 prosent fra mars til april, og bidro mest til å dempe veksten i KPI.

Matvarer viste en prisreduksjon på 0,6 prosent og prisene på alkoholfrie drikkevarer falt 3,1 prosent i perioden. Det var særlig prisreduksjon på brus og juice, sukkervarer og kjøttvarer som bidro.


Produsentprisene
ned
Produsentprisindeksen for olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning (PPI) falt 0,5 prosent fra mars til april.

Lavere priser på naturgass og elektrisitet bidro mest til oppgangen.Fra april 2013 til april 2014 falt PPI 0,6 prosent.

Flere nyheter Rentedommen er klar
Statoil har funnet mer olje
Flere flyr Norwegian