Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyselskap: Dette er de dødeligste sitteplassene

Nå beklager flyselskapet.

UNNSKYLDER: Det nederlandske flyselskapet KLM beklager etter twitter-melding. Foto:
UNNSKYLDER: Det nederlandske flyselskapet KLM beklager etter twitter-melding. Foto: Vis mer

- Ifølge studier fra Time, er sjansen for å dø størst for setene i midten av flyet, tvitret det nederlandske flyselskapet KLM i India tidligere denne uka.

- Derimot er dødsraten for seter foran marginalt mindre, og lavest for setene på den bakerste tredjedelen av flyet, fortsetter de, og avslutter med emneknaggen #TuesdayTrivia.

Flere følgere reagerte på meldingen.

- Jeg er ikke sikker på at dette slagpoenget er noe merkevaren deres vil ha eller trenger, skrev en.

- Hvorfor tvitrer dere dette?!, spurte en annen.

Twitter-meldingen ble slettet tolv timer seinere, etter at Washington Post, som først omtalte saken, tok kontakt. Flyselskapet la deretter ut en beklagelse.

- Vi vil be om unnskyldning for en nylig oppdatering. Innlegget var basert på offentlig informasjon, og er ikke KLM sin egen mening. Det var aldri vår hensikt å såre noens følelser, skriver de.

- Ofte tilfeldig

Flyselskapet refererte til en eldre artikkel i TIME fra 2015. Her skriver avisa at de som sitter i midten av den bakerste delen i flyet, historisk sett har høyest sjanse for å overleve. Dette baserer de på studier av flyulykker fra de siste 35 åra, gjort av det amerikanske luftfartstilsynet.

- Selvfølgelig har sannsynligheten for å dø i fly mindre å gjøre med hvor man sitter, og mer med situasjonen rundt selve krasjet. Vi fant at overlevelse var tilfeldig i flere ulykker, og at de som omkom var spredt uregelmessig mellom de overlevende, skriver TIME.

FLYVERT: Stadig vekk ser man flyverter eller flyvertinner som finner originale måter å gå igjennom sikkerhetskontrollen på. Sist i rekken er en flyvert fra Canada. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

- Kommer an på ulykken

Vegard Nergård, professor i luftfart ved Universitet i Tromsø, mener man ikke kan slå fast at noen seter er tryggere enn andre på flyet.

- Det kommer helt an på flyulykken. Løsner deler av motoren bak, er det åpenbart ikke tryggest å sitte der. Krasjer flyet i et fjell, handler det heller om hvem som dør først, sier han til Dagbladet.

Når det gjelder nødevakuering, forteller professoren at dette er nøye planlagt, og at alle kommer omtrent like fort ut av flyet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media