Ukrainas største lavprisflyselskap med nye uniformer:

Flyselskap dropper sexy uniformer

Det er slutt på korte skjørt, trange bluser og høyhælte sko.

NYE UNIFORMER: Ukrainas lavprisflyselskap SkyUp Airlines lanserer nye uniformer til sine ansatte. Foto: Instagram / @skyup.aero
NYE UNIFORMER: Ukrainas lavprisflyselskap SkyUp Airlines lanserer nye uniformer til sine ansatte. Foto: Instagram / @skyup.aero Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det slutt på korte skjørt og høyhælte sko for de kvinnelige ansatte i Ukrainas største lavprisflyselskap, SkyUp Airlines.

- Klarer knapt å gå

Flyselskapet bytter nemlig ut uniformene sine til en mer moderne variant, der de kvinnelige flyvertene får jobbe i buksedresser, Nike Air Max 720-joggesko og frakker i italiensk øko-skinn.

De nye uniformene tas i bruk allerede til neste måned, ifølge BBC.

- Tolv timer på beina, mens du flyr fra Kiev til Zansibar og tilbake. Hvis du har på deg høye hæler klarer du knapt å gå etterpå, sier flyvert Daria Solomennaya (27) til BBC.

Fysiske plager

Endringen kommer etter at flyselskapet gjennomførte en undersøkelse blant sine ansatte. Det viste seg at de kvinnelige arbeidstakerne var lei av høye hæler, trange bluser og korte skjørt.

Den gamle uniformen bød dessuten på fysiske utfordringer. Blant annet er åreknuter og «spindelvevårer» kjente, hyppige plager.

- Mange av mine kolleger er faste klienter hos fotterapeuter: Tærne og tåneglene blir stadig skadet av høye hæler, sier Solomennaya.

Hun forteller også at det har vært svært vanskelig å utføre jobben sin i korte blyantskjørt. Under en nødsituasjon kunne kvinnelige flyverter risikere å måtte klatre over setene mens de fremdeles gikk i skjørt.

NIKE AIR MAX: De høyhælte skoene kastes til side, nå er det Nike Air Max 720 som er det offisielle fottøyet til de kvinnelige ansatte i ukrainske SkyUp. Foto: Instagram / @skyup.aero
NIKE AIR MAX: De høyhælte skoene kastes til side, nå er det Nike Air Max 720 som er det offisielle fottøyet til de kvinnelige ansatte i ukrainske SkyUp. Foto: Instagram / @skyup.aero Vis mer

Ikke først i verden

SkyUp er slett ikke det første flyselskapet til å lette på utseendemessige krav som tidligere ble ansatt som en standard i bransjen.

Ifølge BBC har Virgin Atlantic fjernet kravet om at kvinnelige flyverter skal bruke sminke på jobb, mens Japan Airlines har kvittet seg med de høye hælene. Her får de ansatte fritt velge mellom bukser eller skjørt.

Også hjemme i Norge har man lettet på den gamle kleskoden. Hos Norwegian må ikke lenger kvinnelige flyverter bruke sminke når de er om bord, og de kan velge å bruke flate sko om de ønsker det.

Det nye norske flyselskapet Flyr har også kastet seg på bølgen. Der kan kabinansatte og piloter selv velge mellom svarte sko og hvite sneakers.

KRASJ: Et småfly krasjer inn i et trafikklys i byen Winnie i Texas lørdag 2. oktober og etterlater seg forskrekkete vitner på stedet. Video: The Chambers County Sheriff’s Office / Facebook. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Nå forkaster det ukrainske SkyUp både høye hæler, trange bluser og korte skjørt for godt. Fra november er det Nike-joggesko, løse oransje jakker og bukser som gjelder - med lyseblå silkeskjerf som tilbehør.

- Stilen er laget for aktive, dristige og skarpe: De som ikke liker overflødig byråkrati, men som setter pris på stil. Dette er klær for de som er åpne for nye ting, de som liker livet og å reise, skriver flyselskapet i en uttalelse, ifølge nettstedet Kiwi.

FULLT ANTREKK: Slik ser det komplette, nye arbeidsantrekket ut. De mannlige ansatte må foreløpig klare seg med sine gamle uniformer. Foto: Instagram / @skyup.aero
FULLT ANTREKK: Slik ser det komplette, nye arbeidsantrekket ut. De mannlige ansatte må foreløpig klare seg med sine gamle uniformer. Foto: Instagram / @skyup.aero Vis mer

Egen sminkepalett

Flyselskapet har også fått spesiallaget en egen sminkepalett bestående av blått og oransje, som visstnok skal reflektere himmelfargene under soloppgang og -nedgang.

De kvinnelige SkyUp-ansatte skal dessuten få muligheten til å slippe håret ned, og ikke lenger bære det i en tradisjonell knute.

- En kvinnelig flyverts jobb er ikke så romantisk. Den er vanskelig. Vi innså at våre kvinnelige flyverter ikke ville bli sett på som «seksualiserte og lekne», sier markedssjef hos SkyUp Airlines Marianna Grigorash til BBC.

Uniformene er designet i samarbeid med det ukrainske merket GUDU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer