Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyselskaper nektet å levere ut passasjerlister

Helseminister Bent Høie sier at regjeringen måtte innføre en forskrift for å få tilgang til passasjerlister fra flyselskapene for å hindre smitte av coronaviruset.

De siste dagene har det vært diskutert hvordan man skal håndtere passasjerfly hvor man mistenker at det kan befinne seg smittede personer.

Helseministeren sier at dersom en slik mistanke eksisterer, vil FHI kontakte flyselskapene direkte for å få tilgang til passasjerlister.

- Denne praksisen har vært basert på at flyselskapene leverer ut opplysningene frivillig, men enkelte flyselskap har imidlertid etterspurt hjemmelsgrunnlaget for disse henvendelsene.

Høie forteller at de nå kan tvinge selskapene til å utlevere passasjerlister.

- Helse- og omsorgsdepartementet fastsatte derfor 2. mars en egen forskrift hjemlet i smittevernloven slik at Folkehelseinstituttet uten hinder av taushetsplikten skal kunne kreve nødvendige kontaktopplysninger og seteplassering tilhørende passasjerer og ansatte fra transportselskap i forbindelse med smitteoppsporing.

- Epidemien vil vare i ett år

Til nå har Folkehelseinstituttet bekreftet at 192 personer er blitt påvist smitte i Norge, hvorav seks pasienter er blitt innlagt på sykehus.

Høie sier at myndighetene planlegger for at den nåværende fasen med høy risiko for spredning i Norge vil fortsette.

- Vi planlegger for at dagens situasjon vil vare i noen uker til før vi går over i en ny fase med stadig flere importtilfeller og klynger av innenlands smitte. Etter ytterligere noe tid får vi vedvarende lokal spredning og hovedbølgen av epidemien vil være i gang og kanskje vare ett års tid, sier Høie.

Scenario: 22.000 coronasyke

Høie beskrev et av scenariene helsemyndighetene nå diskuterer der 22.000 coronasyke vil trenge sykehusbehandling. 1700 av disse vil være på sykehus samtidig, mens 600 vil trenge intensivbehandling.

- Det understrekes at dette ikke er prognoser, men scenarier det anses som hensiktsmessig å planlegge for, sa Høie, som også sa at 3000 nordmenn så langt er testet for coronaviruset.

Av dem er 192 smittet av viruset. Globalt har antall smittede nådd 100.000.

Varsler avlysninger

Høie varslet at flere publikumsarrangementer kan bli avlyst framover på grunn av coronaviruset.

- Aktuelle smitteverntiltak skal være basert på en klar medisinskfaglig begrunnelse, være nødvendig av hensyn til smittevernet og fremstå tjenlig etter en helhetsvurdering og det skal legges vekt på frivillig medvirkning fra dem som blir berørt.

- Likevel vil også slike tiltak bli brukt hvis det anses som nødvendig. Det har vi sett flere eksempler på, for eksempel i Holmenkollen nå i helgen, sier Høie, som varslet at beredskapsutvalget for biologiske hendelser senere i dag diskutere publikumsbegrensning på arrangementer, og det kan komme nye råd etter dette.

Høie sier at myndighetene har store fullmakter siden coronaviruset er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom og utbruddet er definert som alvorlig.

- Smittevernloven gir vide fullmakter til blant annet kommunen lokalt og Helsedirektoratet nasjonalt i en situasjon som denne. Utvidede fullmakter i smittevernloven kommer til anvendelse, sier Høie.

Støre etterlyser konkret plan

Ap-leder Jonas Gahr Støre var helseminister under svineinfluensaepidemien i 2009. Han minnet Høie på at Ap så sent som i fjor etterlyste bedre beredksap fra regjeringen, men at de ble nedstemt.

- Det avdekkes nå alvorlige mangler av test- og beskyttelsesutstyr, og av nødvendige legemidler i Norge. Den sårbare situasjonen ble tatt opp av Arbeiderpartiet og flere andre partiet så sent som i fjor. Likevel har vi erfart stor sårbarhet. Derfor vil vi be om en konkret plan for å skaffe nok test- og beskyttelsesutstyr, og sikre nødvendige legemidler, når vi nå kan forvente en sterk økning i antall smittede, sier Støre.

Støre minnet på hva Høie sa da han var helsepolitisk talsperson for Høyre tilbake i 2009, med henvisning til at kommunene har høyst forskjellige tiltak i møte med coronaviruset. Blant annet så man det ved forskjellen i mottak av fly fra Nord-Italia mellom Ullensaker (Gardermoen) og Sandefjord (Torp).

- Jeg vil hente frem ordene til statsråd Høie fra den gang han var i opposisjon, og kommenterte håndteringen av svineinfluensaen i 2009. Høie sa: «Spørsmålet er om det har vært riktig å la kommunene gjennomføre dette på sin måte alle sammen, sånn at det er svært uklart for befolkningen hvordan de skal forholde seg».

Jensen: Tilliten er skjør

Frp-leder Siv Jensen etterlyser ledelse fra Bent Høie og regjeringen.

- Fremskrittspartiets hovedbekymring er mangel på helhetlig ledelse. Det virker tilfeldig når vi ser forskjellig beredskap fra kommune til kommune. Innbyggerne blir usikre når rådene ikke er tydelige. Det framstår tilfeldig hvem som blir testet når, hvilke karanteneråd som gis og hvilke arrangementer som blir avlyst, sier Jensen.

Jensen stusser over at Holmenkollen ble avlyst med begrunnelse i press på t-banen og fare for smitte, samtidig som det er like stort press på t-banen i vanlig rushtrafikk i hovedstaden.

- Nå handler det om ledelse og effektiv utøvelse av ledelse. Det kan ikke være opp til hver enkelt å gjøre denne typen vurderinger, sier Jensen, som også er bekymret for situasjonen rundt mangel på smittevernutstyr.

Jensen understreker at det er viktig at befolkningen har tillit til at myndighetene gjør jobben sin, men at det hun har sett så langt gjør at denne tilliten er i spill.

- Tilliten er skjør mange steder. Det krever at regjeringen tar tydelige grep. Vi skjønner at rådene oppdateres fortløpende, men da er det viktig at de er like over hele landet.

Hele Norges coronakart