SOLID: EgyptAir er et flyselskap som har eksistert lenge. En stygg ulykke i 1999 er blant de alvorligste hendelsene selskapet har vært utsatt for. I tillegg har det skjedd flere flykapringer med fly fra dette selskapet, men de aller fleste har blitt avverget uten personskader. Foto: AP / NTB Scanpix.
SOLID: EgyptAir er et flyselskap som har eksistert lenge. En stygg ulykke i 1999 er blant de alvorligste hendelsene selskapet har vært utsatt for. I tillegg har det skjedd flere flykapringer med fly fra dette selskapet, men de aller fleste har blitt avverget uten personskader. Foto: AP / NTB Scanpix.Vis mer

Flyselskapet har blitt rammet av flere hendelser tidligere

Ikke første gang fly fra EgyptAir skaper overskrifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  I dag våknet Europa til nyheten om at et passasjerfly har styrtet med nesten 70 personer om bord i Middelhavet. Foreløpig er det uklart hva som har forårsaket styrten, som skjedde med et fly fra EgyptAir, men man kan ikke utelukke terror.

Det er ikke første gang fly fra dette selskapet skaper overskrifter.

Fram til i dag har selskapet vært utsatt for åtte flykapringer, skriver Aviation Safety Network, som registrerer ulykker og hendelser i luftfarten. 

Den siste skjedde i slutten av mars i år, da en forvirret egypter klarte å kapre flyet ved å ha på seg et falskt bombebelte.

LES OGSÅ: - Når man ikke har sett kona og barna på 24 år, hva skal man gjøre?

Historie med kapringer Det er det tredje tilfellet av kapringer som har skjedd på 2000-tallet, ifølge nettstedet, som melder om kapringer både i 1973,1999, 1985, og 1976.  

I 2009 kapret en sudanesisk statsborger et fly som var på vei fra Istanbul til Luxor i Egypt, og ba om at flyet snudde og dro til Jerusalem.

I 2000 lurte en annen mann personalet til å tro at en krukke med hårgele var en bombe og krevde at flyet - som var på vei fra Kairo i Egypt til Aswan - snudde og dro til Afghanistan.

I begge tilfellene ble de to kaprerne overmannet av flypersonalet før de rakk å gjøre noen skade, skal man tro nettsiden, som opereres av den uavhengige nonprofit-organisasjonen Flight Safety Foundation. 

Den mest alvorlige kapringen skjedde imidlertid i 1985.

Da ble et fly på vei fra Athen til Kairo kapret og  tvunget til å mellomlande i Malta, hvor situasjonen utviklet seg til en gisseltaking med flere sårede og mer enn femti drepte passasjerer, skriver BBC

Fatal ulykke CNNs flyekspert Richard Quest understreker at flyselskapet er kjent som et «solid flyselskap som har eksistert ganske lenge», og at «det har et velkvalifisert mannskap som har flydd disse rutene mange ganger».

Ifølge CNN ble flyselskapet grunnlagt allerede i 1932. Først ble det kalt Misrair, men siden skiftet det navn til Egypt Air. I 2008 ble det medlem av Star Alliance, som også norske SAS er med i.
 
Selskapet var også utsatt for en alvorlig ulykke i 1999. 

Da krasjet et fly fra EgyptAir i havet utenfor Massaschusets i USA, og alle 217 personene om bord mistet livet, ifølge ulykkesrapporten.

Amerikanske etterforskere mente da at styrmannen hadde slått av autopiloten og styrt flyet ned i havet, mens egyptiske myndigheter konkluderte med at styrten skyldtes mekanisk svikt, skriver BBC.