Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyseteavgiften kan være ulovlig statsstøtte

ESA ikke imponert over unntak i avgiften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flypassasjeravgiftens unntak for transferpassasjerer kan være ulovlig statsstøtte, mener EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Avgiften ble vedtattav Stortinget i desember i fjor og planlagt innført fra 1. april i år. Spesielt miljøer i Frp er svært kritisk til avgiften.

Denne omfatter blant annet et foreslått unntak for transfer- og transit-passasjerer. ESA skriver at de registrerer at tiltaket, som kan involvere statsstøtte, ikke er forskriftsmessig varslet.

- Hvis det gjennomføres i sin nåværende form, og i en utstrekning som omfatter statsstøtte, vil ESA behandle det som «ulovlig støtte», heter det i brevet NTB har fått tilgang på. 

ESA ber norske myndigheter om å komme med et forhåndsvarsel om flypassasjeravgiften med henblikk på bekymringene overvåkingsorganet har.
Den skal ilegges alle avganger fra norske lufthavner med en sats på 80 kroner per passasjer. Avgiften var en del av budsjettavtalen mellom H, Frp, V og KrF. Den nye avgiften skal etter planen gi staten 1 milliard kroner i inntekt i år. 

Også sist gang Norge hadde flyseteavgift ble den kritisert for å være i strid med EØS-reglene. Avgiften ble innført på midten av 90-tallet og fjernet i 2001. 

Dagbladet oppdaterer saken.