Flystengt i hele Nord-Europa

Ingen lysning første to dager - askeskyen på vei sørøstover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mens askeskyen fra Island spredte seg videre sørøstover i Europa og flere flyplasser ble stengt, har KLM og Lufthansa gjennomført vellykkede prøveflyginger uten skade på flyene.

Britiske myndigheter kunngjorde at luftrommet forblir stengt til søndag kveld. Flyplassene i Nederland, Danmark, Bulgaria, Tyskland, Finland, Sverige og Frankrike holder også stengt - de fleste helt fram til mandag.

Nyhetsbyrået Reuters melder at også flyplassene i Belgia, Irland og Italia er stengt.

Enkelte andre flyplasser i Europa holder i første omgang stengt noen timer søndag, men de fleste vil mest sannsynligvis holdes stengt fram til mandag.

Minst to dager til

Vinden som blåser askeskyen fra Island mot Europa, vil fortsette i samme retning minst to dager til, og trolig til langt ute i kommende uke, opplyste det islandske meteorologiske instituttet.

- Asken vil fortsette å blåse i retning av Storbritannia og Skandinavia, sier meteorologen Teitur Arason.

Den vulkanske skyen var lørdag på vei mot Hellas og svartehavskysten, og flyplasser både i Nord-Hellas, Nord-Italia, Ukraina, Romania og Serbia fulgte eksemplet til flyplassene i Nord-Europa og stengte.


Fantasi og penger

Millioner av passasjerer som ble sittende fast da flytrafikken stanset opp, har måttet bruke all sin fantasi eller alle sine penger for å komme videre med andre transportmidler.

Eurostar-togene under Den engelske kanal er fullbooket fram til tirsdag, og både togene gjennom Europa og ferjene over kanalen fylles raskt opp.

Den britiske forretningsmannen Tom Noble måtte kjøpe sykkel for å komme om bord i en ferje fra Frankrike fordi det ikke var flere billetter til passasjerer som kom til fots, og de ville bare slippe ham om bord om han var syklist.

I London melder taxiselskapet at flere titall av deres taxier er kjørt til kontinentet med passasjerer som har penger nok til å ta drosje for tusener av kroner.

Rammer begravelse

Flykaoset fører også til at en stor del av de utenlandske lederne som skulle komme i begravelsen til den polske presidenten Lech Kaczynski i Krakow, har måttet melde avbud.

Blant andre president Barack Obama, president Nicolas Sarkozy, statsminister Jose Luis Rodríguez Zapatero, britenes prins Charles og kongene og dronningene fra Norge, Sverige og Danmark beklaget at de ikke kommer.

Heller ikke forbundskansler Angela Merkel kommer til å være til stede i begravelsen. Hun kom seg bare til Roma med fly etter et besøk i USA, og kjørte derfra med bil lørdag med overnatting i Nord-Italia.

En rekke statsministre og presidenter fra østeuropeiske land derimot legger ut på lange bilturer for å nå fram til Krakow.


Kritikk


Sjefen i Air Berlin, Joachim Hunold, er blant dem som nå kritiserer flyforbudet i Tyskland som han sier utelukkende er basert på en datasimulering i Storbritannia. Fredag var det Norwegians Bjørn Kjos som sa at forbudet er overdrevet.

Flyselskapene taper hundrevis av millioner kroner for hver dag flyene står på bakken, og noen analytikere mener de første konkursene kommer om to-tre uker om krisen fortsetter.

KLM og Lufthansa gjennomførte lørdag flere testflyginger i forskjellige høyder i tysk og nederlandsk luftrom som ikke resulterte i noen skader verken på vinduene i flyenes cockpiter, skrogene eller motorene. Søndag fortsetter Nederland med flere testflyginger.

Men en forskningsflyging i Storbritannia avdekket tre lag med aske, fra små partikler i lav høyde til større partikler 2.400 meter oppe.

Partiklene er sylskarpe fragmenter av knust stein og glass som kan sandblåse vinduer og det indre av jetmotorer.


17.000 avgangerRundt 17.000 avganger ble innstilt i Europa lørdag. På en vanlig lørdag er det vanligvis 22.000. I tillegg ble 282 av 337 flyginger fra USA til Europa kansellert, på samme måte som flyginger fra Singapore og andre steder i Asia.


Over hele verden merkes flyforbudet. I Cancún i Mexico sitter 600 tyske turister som ikke kommer hjem, og i Kenya går det mot tap for millioner når leveransene av friske blomster og ferske grønnsaker stanser.

(NTB-AFP-DPA).