Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flystøy drepte 2000 revunger

Forsvaret saksøkes for millioner etter støy fra jagerflyøvelse. Nå ha de fløyet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fjor i mai tok forsvarets jagerflyøvelse livet av 2000 revunger i Oppdal. Nå har flyene igjen vært på vingene.

På en revefarm er ti kull valper rapportert døde. Det er over 40 revefarmer bare i Oppdal. Farmere og veterinærer kjemper en desperat kamp for å stoppe flyvningene, skriver Aftenposten.

Støyen fra jagerflyene gjør at revetispene får panikk og biter i hjel ungene sine. Ifølge Adressa dessuten gravide tisper abortere. Revenes panikkreaksjon varer i dagevis etter at de er blitt utsatt for flystøyen.  

- Hendelsen fra i fjor sitter i mange av dyrene, og de reagerte på samme måte nå. Jeg begriper ikke at de må fly i disse sårbare månedene, sier en av revefarmerne til Aftenposten. Han har tidligere opplevd sabotasje mot revefarmen fra dyrevernaktivister, og ønsker derfor ikke å stå frem med navn.

Fjorårets overflyvning har ført til millionkrav mot Forsvaret. Erstatningskravet er for tiden til behandling i juridisk avdeling i Forsvarsdepartementet.

Øystein Os er veterinær ansatt i Forsvaret og har engasjert seg for å få stanset flyvningene.

- Saken gikk helt opp til generalinspektøren for Luftforsvaret, etter påtrykk fra Forsvarsdepartementet. Det er riktig at det kan være katastrofalt når dyrene rammes av lydtraumer, sier Os til Aftenposten.

Kommandørkaptein Thom Knustad ved Forsvarets Fellesoperative hovedkontor på Jåttå antar at overflyvningene har skjedd under øvelsen Cold Response. Dette til tross for at området på kart er avmerket som sårbart, og til tross for at Forsvaret har lovet å ta hensyn.

FLYØVELSE DREPTE REVUNGER:I fjor i mai tok forsvarets jagerflyøvelse livet av 2000 revunger i Oppdal. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
FLYØVELSE DREPTE REVUNGER:I fjor i mai tok forsvarets jagerflyøvelse livet av 2000 revunger i Oppdal. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling