Flystreik skaper kaos

Det var tendenser til kaos på Fornebu i dag tidlig etter at 231 flygeledere er tatt ut i streik. De fleste reisende må belage seg på å ta buss til Göteborg og fly derfra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De AF-organiserte flygelederne ved Oslo kontrollsentral i Røyken ble tatt ut i streik som et ledd i opptrappingen av streiken i Akademikernes Fellesorganisasjon.

Langvarig

Leder i AF-Stat, Anders Folkestad, sier til TV2 Nyhetene at det nå er opp til staten å gripe inn i konflikten og be om forhandlinger. AF har allerede tatt et initiativ overfor regjeringen, men ble i går avvist av statsministerens kontor. Streiken vil dermed høyst sansynlig vare til over helgen, siden riksmeglingsmann Reidar Webster er i Danmark til mandag. Det er fra han et nytt initiativ må komme.

Flygelederne i kontrolltårnet på Sola i Stavanger og ved Stavanger kontrollsentral er også tatt ut i streik. Det samme er flygelederne ved Ålesund lufthavn Vigra. Fra før er flygelederne ved Kristiansund lufthavn Kvernberget tatt ut i streik, og dermed er alle rute- og charterflygninger til eller fra flyplasser sør for Trondheim innstilt fra fredag morgen.

Stille i tårnet

I kontrolltårnet på Fornebu belaget flygelederne seg på en rolig dag. Flygelederne på Fornebu er ikke tatt ut i streik, men de vil få minimalt å gjøre så lenge kollegene ved kontrollsentralen i Røyken streiker.

- Fra Røyken kontrolleres luftrommet over mesteparten av Østlandet. Vi styrer luftrommet over Fornebu, og dermed vil det bare bli mulig å ta av og lande for småfly som skal fly i dette området. I tillegg er det gitt enkelte dispensasjoner fra streiken, blant annet for militære fly og ambulanseflyging, sier flygeleder Idar Isaksen til NTB. Han og de andre flygelederne på Fornebu ønsker å understreke at dette ikke er en ren flygelederstreik.

- Vi har et dårlig nok stempel fra før, men forholder oss til AFs direktiver og deltar i streiken i solidaritet med de andre AF-medlemmene. Formålet med streiken er bra, sier Isaksen.

(Dagbladet :på nettet/NTB)